nieuws

Komst gedetineerden naar kubuswoningen onder protest

ROTTERDAM - In 2007 wordt bekend dat de Stichting Exodus gaat verhuizen naar de Superkubus bij de Overblaak. Een groep omwonenden komt in het geweer tegen deze plannen. Uiteindelijk verhuisd Exodus toch, maar het gaat niet zonder slag of stoot.
De Stichting Exodus biedt landelijk opvang en ondersteuning aan ex-gedetineerden en gedetineerden die een nieuwe start willen maken. Gemotiveerde gedetineerden kunnen onder meer de laatste fase van hun straf in een opvanghuis van Exodus uitzitten. Op deze manier krijgen ze de mogelijkheid om overdag te werken en alvast een begin te maken met hun re-integratie in de maatschappij.
Exodus verhuisd uiteindelijk in juni 2013 van de Westzeedijk in Rotterdam naar de Superkubus. Ron, een ex-bewoner van Exodus die beide locaties goed kent, geeft tekst en uitleg waarom Exodus verhuisd. “Het Posthuis op de Westzeedijk was een mooi, knus en monumentaal pand. De Superkubus daarentegen is moderner en kan meer personen huisvesten.” In het oude pand kunnen veertien bewoners wonen en op de nieuwe locatie twintig.

Protest

“Het kom hier niet. Het komt hier niet”, zegt een woordvoerder van de omwonenden stellig in 2007 tijdens een informatieavond omtrent de komst van Exodus. Meerdere omwonenden zetten hun vraagtekens bij de komst van Exodus. Ze vrezen toenemende criminaliteit in hun buurt en klagen over imagoschade. Onder de strijdlustige leus ‘Maak van het Blaakse Bos geen Blaakse Bajes!’ maken zij zich sterk om de komst van Exodus tegen te houden.
Een deel van de protesten tegen de komst van de (ex-)gedetineerden richt zich in 2007 op PvdA-wethouder Jantine Kriens van Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang. De omwonenden claimen vals voorgelicht te zijn. De eerste informatie die ze krijgen vertelt hen dat Exodus voornamelijk zorg draagt voor ex-gedetineerden. De bewoners vinden dat er te weinig de nadruk erop ligt dat de stichting tevens gedetineerden begeleid. Ze claimen dat er het beeld wordt geschetst dat Exodus alleen mensen huisvest die hun straf al hebben uitgezeten.
“Het is bekend dat huisvesting van een kwetsbare groep in de maatschappij altijd voor veel opheft zorgt”, vertelt Lara van der Well. Zij is directeur van de Exodus-vestiging in Rotterdam. Zij geeft aan dat ze de klachten van omwonenden begrijpt, maar anderzijds stipt ze aan dat hun protesten destijds weinig zin hadden. “Jarenlang waren Exodus, de gemeente Rotterdam en de verhuurder Woonbron al bezig om deze verhuizing tot in de puntjes te regelen." Het is inderdaad niet waarschijnlijk dat jaren van onderzoek en investeringen gemakkelijk aan de kant worden geschoven.

Loos alarm

Nu twee jaar na de verhuizing lijken de protesten loos alarm geweest te zijn. Anna Duivenvoorden is een omwonende, heeft de verhuizing van dichtbij meegemaakt en kan beamen dat het loos alarm is geweest. “Ik had eerst ook mijn twijfels net als vele anderen. Maar die zijn inmiddels volledig verdwenen." Zij doelt met name op de werkwijze van Exodus, de openheid van zaken die ze geven en het goede gedrag van de (ex-)gedetineerden.
Van der Well: “Vlak na de verhuizing hebben we actief omwonenden uitgenodigd om langs te komen. Zo kunnen ze kijken hoe we werken en hoe het hier binnen aan toe gaat.” Mede door deze open benadering en doordat er geen incidenten zijn geweest, lijken de protesten van voorheen uit een heel ver verleden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl