Ahoy verliest korfbalfinale aan Ziggo Dome

De zaalfinale van de Korfbal League wordt niet langer gespeeld in Ahoy. De prestigieuze eindstrijd om het kampioenschap verhuist van Rotterdam naar Amsterdam. Vanaf komend seizoen is de Ziggo Dome het decor van het sluitstuk van het seizoen. De hal gaat een driejarige verbintenis aan met het KNKV.

"Ahoy is de afgelopen dertig jaar een fantastische korfbaltempel geweest, maar toch vinden we enige vernieuwing op zijn plaats. Het is een uitdaging om iets anders te proberen," zegt bondsvoorzitter Rob Meijer. "Het is een belangrijke stap in de positionering van onze sport. Veel is gericht op Rotterdam en de Drechtsteden, dus vinden we het een wijs besluit om eens te kijken of we in de Ziggo Dome eenzelfde of nog een betere beleving kunnen krijgen."

Meijer geeft aan dat financiële redenen of de beschikbare capaciteit niet ten grondslag liggen aan het besluit om naar de hoofdstad te verkassen. "Het gaat ons erom dat je niet moet wachten tot de publieke belangstelling in Ahoy terugloopt, omdat men bijvoorbeeld het langzamerhand wel heeft gezien. Dat moet je als bestuur voor zijn. Je wil ook een keer totaal iets anders. Is het geen succes, dan zullen we het eerlijk zeggen. Er is weliswaar een contract voor drie jaar, maar er is ook een ontsnappingsclausule na één jaar," aldus Meijer.

'Groot verlies voor Rotterdam'

PKC/SWKGroep uit Papendrecht en TOP/Quoratio uit Sassenheim speelden dit jaar de laatste zaalfinale in Ahoy. De Papendrechters van trainer Ben Crum waren daarin met 22-21 te sterk. Crum vindt het jammer dat men afscheid neemt van het Sportpaleis. "Er wordt daarmee een goede relatie met Rotterdam verbroken. Het KNKV heeft nog weleens de neiging om voor een klein beetje meer geld te switchen. Als dat nu zo is, dan betreur ik het."

De korfbalgoeroe noemt de verhuizing een groot verlies voor de stad Rotterdam. "Met name omdat Rotterdam wat in te halen heeft als korfbalstad. Vroeger hadden ze veel gerenommeerde clubs, maar daar is weinig van over," concludeert Crum in gesprek met RTV Rijnmond. "Ahoy zou daarin een bijdrage kunnen leveren. Weer een kans minder."

Desondanks is Crum ook niet onder de indruk van de faciliteiten in Ahoy. "Ik ben niet tevreden over de kleedkamers en alle mogelijkheden voor het publiek. Het is een beetje viezig hier en daar, maar ik ken de Ziggo Dome niet. In ieder geval zal PKC daar de eerste kampioen worden," voorspelt de 73-jarige coach van de Papendrechtse topclub.

Ahoy bertreurt besluit

In een verklaring op de officiële website laat Ahoy - ook namens Rotterdam Topsport en de gemeente Rotterdam - weten de keuze van het KNKV te betreuren. "We moeten het besluit van het KNKV respecteren. Niettemin betreuren we dit besluit ten zeerste. Zeker gezien de jarenlange samenwerking," zegt Ahoy-directeur Peter van der Veer.

De eerste zaalfinale in de Ziggo Dome staat gepland op 16 april 2016.

Deel dit artikel: