nieuws

Ruim 1.400 auto's uit Baltic Ace vermalen tot schroot

ROTTERDAM - Het gezonken vrachtschip Baltic Ace en de lading van ruim 1.400 auto's worden tot schroot vermalen. Dat gebeurt op de scheepswerf van Jansen Recycling in Vlaardingen.
In december 2012 zonk het vrachtschip voor de kust van Goeree-Overflakkee na een aanvaring. Bij deze scheepsramp kwamen elf bemanningsleden om het leven.
Aan boord van de Baltic Ace waren 1417 splinternieuwe auto's, allemaal van het merk Mitsubishi. Na ruim twee jaar op de bodem van de Noordzee te hebben gelegen, zijn ze aangetast door het zoute water en platgedrukt. De auto’s kunnen niet meer rijden en zijn haast onherkenbaar.
Peter Roest van Jansen Recycling: "Heel veel mensen zien dit als afgeschreven afval maar er zitten nog heel grondstoffen in en aan een auto. Zoals koper, aluminium, zink en ijzer. Dat kunnen wij bewerken tot een nieuwe grondstof en wie weet wordt er ooit weer een nieuwe auto van gemaakt."
De bergingsoperatie van de Baltic Ace is een monsterklus. "Het schip ligt op 35 meter diepte, is 148 meter lang en heeft 1417 auto's aan boord. Dat is een enorm gewicht en als je de berging goed en veilig wilt doen, dan moet je dat in delen doen", vertelt Pieter Dijkstra van Rijkswaterstaat.
Vanwege de drukke scheepvaartroute en de dreiging voor vervuiling van het milieu was besloten tot een bergingsactie. In andere gevallen kunnen scheepswrakken op de bodem worden ingegraven en achtergelaten.
Pieter Dijkstra: "Onderwater wordt het schip in stukken gesneden en naar boven gehesen; aan de kade vindt vervolgens de ontmanteling plaats." Op de zeebodem liggen nog vier scheepsdelen die geborgen moeten worden.