Zeldzame wolfhond is Dordts experiment

Hoewel hij al veertig jaar erkend is als hondenras, is het beestje nog altijd zeldzaam. Een kruising van een Duitse herdershond met een echte wolf. Wat bijna niemand weet is dat deze bijzondere wolfhond zijn roots in Dordrecht heeft.

De Saarlooswolfhond werd in 1930 voor het eerst gefokt door Dordtenaar Leendert Saarloos. Hij wilde de Duitse Herder verbeteren om er vervolgens goede politiehonden van te maken. Saarloos nam daarvoor een wolf uit Blijdorp mee naar huis en die hij liet hij paren met een Duitse Herder. Een experiment waar toen kritisch naar werd gekeken.

Blindegeleidehond
Hoewel de Saarlooswolfhond de nieuwe viervoeter voor de politie moest worden, bleek de hond daar helemaal niet geschikt voor vanwege zijn voorzichtige karakter. Het was daarentegen wel een uitstekende blindengeleidehond.

Saarloos richtte daarom een blindengeleidehondenschool op. Inmiddels wordt de Saarlooswolfshond niet meer als geleidehond ingezet. De labrador heeft het overgenomen, omdat die minder schrikt van harde geluiden en vreemde objecten.

Zeldzaam
Veertig jaar geleden, in juli 1975, werd Saarlooswolfhond officieel erkent door de overkoepelde organisatie voor de rashondenfokkerij. Het ras is nog altijd zeldzaam. Er zijn maar vierhonderd honden in Nederland.

Om het veertigjarige bestaat te vieren is maandag een boek uitgekomen over de geschiedenis van de Saarlooswolfhond ‘Een hond in Wolfskleren’. De auteurs waren de eerste die toegang kregen tot het archief van Saarloos. Het eerste exemplaar werd overhandigd in het Wantijpark in Dordrecht.

Deel dit artikel: