Onderzoek Erasmus MC: dementie is te voorkomen

In een derde van de gevallen is dementie te voorkomen door niet te roken, diabetes te vermijden en te zorgen dat je bloeddruk niet te hoog wordt. Vooral de bloeddruk is belangrijk om op peil te houden. Dit hebben onderzoekers van het Erasmus MC ontdekt.

De onderzoekers presenteren hun resultaten dinsdag in Amerika tijdens een conferentie over Alzheimer op basis van een bevolkingsonderzoek onder bewoners van de Rotterdamse wijk Ommoord. Hierbij werden mensen van 45 jaar en ouder 25 jaar lang gevolgd.

Volgens onderzoeker Arfan Ikram is er in die 25 jaar veel veranderd op het gebied van risicofactoren voor dementie. “Vroeger speelden roken en een lage opleiding een grote rol, nu is dat dus de bloeddruk en een lage opleiding.”

Hoger opgeleiden hebben volgens hem ,,meer reservecapaciteit om de gevolgen van de ziekte op te vangen. Ook speelt diabetes nog steeds een rol. ,,Dit betekent dat er meer ruimte is om dementie te voorkomen.''

De onderzoekers zijn blij dat roken en cholesterol geen grote rol meer spelen. “Die vinden we niet meer terug in ons onderzoek. Vijfentwintig jaar geleden rookte 30% van de deelnemers, nu nog maar 10%. Daarnaast slikken de deelnemers die later met het onderzoek zijn begonnen meer cholesterolverlagers dan de mensen die tien jaar eerder hun leeftijd hadden. Dit bewijst dat dementie te voorkomen is door de leefstijl aan te passen”, aldus Ikram.

Deel dit artikel: