nieuws

Energiewoning Heijplaat levert ook stroom aan buren

ROTTERDAM - In Rotterdam-Heijplaat is een energie-opwekkende testwoning in gebruik genomen. Het gaat om een woning die voldoende energie produceert voor een huishouden, ook in de winter. Ook is er voldoende stroom voor de elektrische auto van buurtbewoners.
"De zonnecellen van deze woningen leveren zoveel stroom dat er nu een oplaadpaal in de voortuin is geplaatst. Daar kunnen elektrische auto's worden opgeladen zonder dat de bewoners dan koud moeten douchen", zegt Bert Hooyer van de RDM Campus en aanjager van het concept village op Heijplaat.
Proefkonijnen
Op papier is het allemaal mogelijk. De sleutel zit hem in een bijzonder goed geïsoleerde woning en zeer krachtige zonnecellen op de ramen. Maar in de praktijk moet de energie-opwekkende woning zich nog wel bewijzen.
Dat gaan de nieuwe bewoners uittesten. Jeike van de Poel en André de Baerdemaeker zijn de proefkonijnen van deze energie-opwekkende woning. Hun energiegebruik en vooral ook hun energiegewoontes worden als een 'big brother' in de gaten gehouden.
Voor het duo biologen is het geen enkel punt dat ze onder een loep liggen, een logboek moeten bijhouden en onderzoekers over de vloer krijgen. André de Baerdemaeker: "Het is juist leuk om op deze manier met je huist bezig te zijn. We hebben nauw contact met de ontwikkelaars en makers over wat beter en anders kan."

Breien

De testers maken zich ook geen zorgen over een koude douche of dat ze straks in de winter in de kou komen te zitten. Jeike van de Poel: "Ik kan hoogstens een das breien, maar geen trui. Ik vertrouw gewoon op het huis."
"Dit is de woning van de toekomst", zegt Bert Hooyer met overtuiging. "Het is de bedoeling van concept village om experimenten te doen en daarna grootschalig op te schalen naar Rotterdam. Want daar moet in de bestaande bouw nog een gigantische klus geklaard worden op het gebied van energieverbruik en duurzaamheid."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl