nieuws

'Ik was maar een paar seconden afgeleid'

ROTTERDAM - Al fietsend even op je smartphone gluren: veel jongeren vinden het geen probleem. Toch speelt telefoongebruik volgens stichting TeamAlert een rol bij ongeveer een vijfde van de fietsongevallen. Een campagne moet de Rotterdamse jeugd wijzen op de risico's.
De jonge activisten van de verkeersveiligheidsorganisatie trekken zaterdag de Koopgoot in om hun leeftijdgenoten te waarschuwen.
Zo'n actie is geen overbodige luxe, vindt Merel Lankhorst van TeamAlert. ''Vooral onder jongeren is het gebruik van social media op de fiets heel populair'', stelt ze. ''Bijvoorbeeld het checken van je Instagram-account op de fiets, dan ben je natuurlijk afgeleid.''

Schermpje

Jongeren zouden onderschatten dat ze gevaar lopen als ze in het zadel aan het appen zijn. ''Ze denken: ik kijk maar heel even op mijn schermpje. Wat is daar nou het gevaar van?'', aldus de activiste.
''Maar het is heel gevaarlijk'', zegt Lankhorst. ''Je kan een stoplicht missen. Of iemand anders is misschien afgeleid en kan jou aanrijden'', waarschuwt ze. ''Jongeren weten dat eigenlijk zelf eigenlijk niet.''

Peuter

Niet alleen fietsers kunnen de smartphone beter laten liggen, vertelt Koen van Tongeren. Hij reed met zijn auto in op een file, omdat hij was afgeleid door zijn telefoon. Een kind van 2 jaar oud overleefde het ongeval niet.
''Ik had mijn telefoon in de carkit, wat voor veel mensen een gevoel van veiligheid geeft'', vertelt hij. ''Ik probeerde gewoon iemand terug te bellen.'' De afleiding bleek fataal: met hoge snelheid reed hij in op het stilstaande verkeer.
Toegestaan
Volgens Van Tongeren spreekt zijn verhaal boekdelen. ''Het voorbeeld van mij gaat over iets wat officieel zelfs is toegestaan. Je mag iemand bellen vanuit de auto als je telefoon in de carkit zit.
''Maar zelfs dan kan het misgaan, laat staan als je dat ding in je handen hebt en je bent iemand aan het appen of een Facebookbericht aan het plaatsen'', vervolgt hij. ''Ik ben een paar seconden afgeleid geweest en toen ik omhoog keek stond het verkeer opeens stil.''