‘Gehandicapten kunnen amper hoofd boven water houden’

Het Gehandicaptenplatform Schiedam (GPS) heeft een brandbrief gestuurd naar de Schiedamse gemeenteraad. Hierin wordt uitgelegd dat veel gehandicapten door de stijgende kosten voor de zorg amper nog kunnen rondkomen.

Sinds de rijksoverheid veel zorgtaken heeft overgeheveld naar gemeenten ziet het GPS dat het aardig begint te knellen. "Veel komt neer op bezuinigingen", vertelt voorzitter Theo Schoenmakers.

"Wij horen van veel mensen in onze achterban - mensen met een handicap of een beperking - dat het heel moeilijk wordt financieel het hoofd boven water te houden", aldus Schoenmakers.

'Het zijn vaak mensen die er door hun handicap toch al op achteruitgegaan zijn in inkomen. Ze worden nu voor hoge kosten gesteld die ook weer met hun handicap te maken hebben. Steeds minder hulpmiddelen worden vergoed, eigen bijdragen schieten voor allerlei zaken omhoog. We zien dat het spaak loopt."

Volgens Schoenmakers werpen al deze zaken drempels op voor de gehandicapten. "Als mensen het dan niet meer of niet meer voldoende kunnen doen, zijn de gevolgen nog veel erger."

Volgens het GPS is de overgang naar de gemeenten niet zozeer mislukt, maar moet het anders. "Dit is een overgangsjaar. Het moet op orde zijn op 1 januari 2016. We zijn nu een halfjaar onderweg en we zien dat het beleid bijstelling vraagt. Daarom willen we graag met de gemeente meedenken. Ik hoop dat de gemeente er in meegaat. Die heeft het geld om de zorg uit te voeren. De vraag is hoe ze het besteden. Als we die geldstromen kunnen sturen, hebben we al veel gewonnen."

Deel dit artikel: