Ton tekort voor restauratie vervallen fort

Het Zuid-Hollandse Landschap komt nog 100.000 euro tekort voor de volledige restauratie van het fort aan de Noorddijk in Nieuwenhoorn. Voor de opknapbeurt van de buitenkant is voldoende geld, maar nog niet voor het interieur van het fort.

Als ook binnen in het fort alles weer op orde is, kan het monument open voor publiek. Nu wordt het voornamelijk bewoond door vleermuizen.

Het fort uit 1884 verkeert nog grotendeels in originele staat. Alleen de deuren en kozijnen zijn al verwijderd. Dit ter voorbereiding van de opknapbeurt bij de restaurateur in Zeeland. Volgens de prefab werkwijze worden de losse onderdelen bij de restaurateur hersteld. Daarna worden de stukken samengevoegd en weer teruggeplaatst.

Voor de restauratie van het verdedigingswerk worden de oude bouwtekeningen gebruikt die alle jaren bewaard zijn gebleven.

In september zal de dikke aarde laag van zo’n 7 meter worden afgegraven waarna het fort voor het eerst in ruim 130 jaar volledig bloot komt te liggen. Alleen op die manier kunnen het dak en de buitenmuren in z’n geheel worden geïnspecteerd.

Deel dit artikel: