'Kraanongeluk Alphen had voorkomen kunnen worden'

Het kraanongeluk in bij de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn is het gevolg van amateurisme en had voorkomen kunnen worden. Dat zegt heavyliftspecialist Richard Krabbendam. Bij het ongeluk vielen twee kranen en een brugdeel om en komen terecht op enkele panden die aan de oever van de Rijn staan.
"Kijk, kijk nu gaat de kraan schuin vallen, het ponton ligt al schuin", Richard Krabbendam wijst naar zijn beeldscherm. "Nu had de uitvoerder moeten zeggen: Ho, stop", klinkt het in de zijn flat in Capelle aan den IJssel.

De ervaren specialist Krabbendam is ervan overtuigd dat dit ongeluk voorkomen had kunnen worden. "Als je ziet dat de ponton gaat hellen, moet je ballastwater in de tank pompen om zo tegenwicht te bieden."

Kranen niet stabiel op ponton

Ook zet Krabbendam vraagtekens bij de stabiliteit van het ponton. "Deze mobiele kranen zijn gemaakt om op land te bouwen, op een stabiele basis. Als je met twee van dit soort kranen op een ponton gaat werken, moet je extra oplettend zijn tijdens het werk. Dat hebben ze hier kennelijk onderschat", aldus Krabbendam
Deel dit artikel:

Reageren