Opera over necrofiele homo-eend beleeft première

In Londen gaat dit weekeinde een wel heel bijzondere opera in première, namelijk The Homosexual Necrophiliac Duck Opera. De voorstelling gaat over beroemde de necrofiele homo-eend in Rotterdam.
In 1995 vloog een wilde eend tegen het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. De eend was opslag dood en werd meteen verkracht door een andere mannetjeseend. Conservator Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum schreef jaren geleden een artikel over het bijzondere voorval. En daar is nu een mini-opera van gemaakt.

Het idee werd geboren na een lezing van Moeliker in Londen. Een dirigent en een operazangeres hoorden het verhaal over de necrofiele homo-eend en wilden er iets mee doen. Bijna tien jaar na de lezing hadden ze vorig jaar een opera op papier gezet.

"Het bijzondere is dat de exacte woorden van mijn artikel op muziek zijn gezet", vertelt Moeliker vrijdag op Radio Rijnmond. "De woorden worden gezongen en er zit muziek bij. De eenden worden ondertussen nagespeeld door dansers."

Moeliker speelt zelf ook mee in de opera. Hij vertelt het verhaal eerst zonder muzikale begeleiding en bespeelt daarna een eendenlokfluit als het orkest begint.

The Homosexual Necrophiliac Duck Opera is zaterdag en zondag te zien tijdens het operafestival Tête à Tête in Londen. Als de opera een succes blijkt, wil Moeliker proberen de voorstelling naar Nederland te halen. Het is dan de bedoeling dat de opera wordt opgevoerd op Dead Duck Day (5 juni) op de plaats van het voorval.
Deel dit artikel:

Reageren