Muziekcafé Schiedam onder 'muzikale curatele'

De gemeente Schiedam wil voortaan van muziekcafé De Graauwe Hengst van te voren weten welke bands er optreden. Aanleiding is een optreden vorige maand van twee punkbands die neo-nazistische muziek zouden spelen.
Een van de bands is The Firm uit Spijkenisse. Bij het concert waren veel sleutelfiguren uit de extreem-rechtse politieke hoek aanwezig. Ook zou die avond meermalen de Hitler-groet zijn gebracht.

"The Firm is een band die hier al jaren komt", zegt Hillie, die samen met haar zoon Arthur de Graauwe Henst uitbaat. "En daar hebben we eigenlijk nooit problemen mee gehad."

Waarschuwingen
De band zou rechtsradicale hardrock maken. Daarvoor was de kroeg ook gewaarschuwd door de gemeente en de politie. "Maar wat noem je rechtsradicaal?", vraagt Arthur zich af. "Ik versta die tekst sowieso niet", vult Hillie aan.

Maar was er nou iets aan de hand bij het optreden van deze twee bands? "Het publiek dat hier was, was ook niet echt anders", zegt Hillie. "Dat is hier wel vaker. Er waren wel wat meer mensen die ik niet kende. Dan wist ik natuurlijk ook niet dat die zouden komen."

Onder de bezoekers zouden veel mensen zijn met tatoeages, verwijzend naar rechtsextremistische bewegingen. Hillie: "Maar ik ga niet iedereen zijn tatoeages controleren voordat ze naar binnen mogen."

Ook de Hitlergroet die gebracht zou zijn tijdens het concert heeft Hillie niet gezien. "Ik sta tijdens het concert achter de bar. Maar als ik het had gezien, dan was ik goed boos geworden."

Imagoschade
Maar of alle verhalen over rechtsextremisten nu waar zijn of niet, het is niet lekker voor de naam van de Graauwe Hengst. "Het is gewoon klote", zegt Hillie.

De gemeente heeft nu aan Arthur en Hillie laten weten dat ze vanaf september van alle bands willen weten wat voor muziek ze maken. "Je kan het een soort van curatele noemen", zegt Hillie. "Het voelt niet lekker. Ik ben 40 jaar bezig om niet links of rechts te zijn en absoluut geen politiek te bedrijven en daar ga je nu wel naar toe. Dat is niet leuk."

En komt The Firm nog binnen in de Graauwe Hengst? "Voorlopig niet", zegt Hillie. "Zo lang als ik er nog ben niet."
Deel dit artikel:

Reageren