Rotterdamse bezocht vluchtelingen Islamitische Staat

De 31-jarige Rotterdamse journaliste Brenda Stoter bezocht de afgelopen weken vluchtelingenkampen in het Koerdische deel van Irak. Miljoenen gezinnen met kinderen zijn daar op de vlucht voor de strijders van IS.

Stoter sprak in de kampen vooral met ouders en hun kinderen: "Het waren vreselijke verhalen over hoe kinderen bijvoorbeeld getuigen waren van de moord op hun familieleden.

Die kinderen maken tekeningen van massa-executies of van vrouwen met kettingen om hun benen die als slaven verkocht werden. De hulporganisties in die kampen hebben geen geld voor psychische hulp. Die kinderen moeten daar dus hun hele leven mee verder."

De Rotterdamse bericht al een aantal jaren in onder andere het AD en het tijdschrift De Groene Amsterdammer over de problematiek in het gebied. Ook deed ze onderzoek naar Nederlandse vrouwen die naar Syrië vertrokken

"Ik heb op het moment het idee dat nauwelijks nog IS-strijders vanuit Nederland die kant op gaan, je hoort er nooit meer wat over over", zegt Stoter.

"Dat heeft enerzijds te maken met de strengere controles in Turkije, maar ook hoor ik verhalen vanuit Syrië over jihadisten en hun vrouwen die weer terug willen naar Nederland. Een aantal Nederlandse vrouwen in het kalifaat is bijvoorbeeld hun man verloren en wil dan nu weer terug naar hier."

Hieronder het interview met de Rotterdamse journaliste:

Deel dit artikel: