nieuws

Rotterdams café komt met vanille-bier

ROTTERDAM - Bierliefhebbers opgelet! Café de Witte Aap uit Rotterdam gaat in samenwerking met Bierbrouwerij Noordt een speciaal biertje brouwen. Het experimentele drankje bevat onder meer vanille.
Het biertje wordt een stout, een biersoort die normaliter heel donker, of zelfs bijna zwart van kleur is. Maar in dit geval wil het bekende café aan de Witte de Withstraat een biertje brouwen dat allesbehalve donker is.
De Stoute Aap, zoals het nieuwe biertje gaat heten, moet zo licht mogelijk van kleur zijn en zal onder andere bestaan uit vanille. Het is een zeer uitdagend experiment, zo legt bierbrouwer Peter Rouwen uit.
Extreem
"Het zit tegen het extreme aan wat we doen. Je werkt namelijk op een hele andere manier, en gebruikt ook andere ingrediënten. Maar we gaan er iets moois van maken."
Het experiment wijkt overigens wel af van het originele plan. Daarin wilde de Witte Aap namelijk witte chocolade verwerken, maar dit bleek niet haalbaar, zegt bedrijfsleider Henk Strijdhaftig van de Witte Aap.
Zwaar
"Het bier was dan te zwaar geworden, en paste daarom niet in het smaakprofiel. Daarnaast is bier en vet geen hele goede combinatie'', aldus Strijdhaftig. ''We gingen toen verder praten met Peter, en hij kwam vervolgens met wat goede suggesties."
Het café hoopt vooral dat het biertje de nieuwe smaakmaker van Rotterdam wordt
"Over drie tot vier weken moet het klaar zijn en dan gaat het bij ons op de tap. Ik verwacht een lekker bitter biertje dat fris is en lekker drinkbaar is", aldus Strijdhaftig.