Cardiologen Ruwaard procederen mogelijk verder

Drie cardiologen van het voormalig Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse gaan mogelijk door met procederen. De Raad van State besloot woensdag dat de specialisten in 2012 terecht op non-actief zijn gesteld.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg greep in, na een opvallend hoog sterftecijfer op de afdeling cardiologie. De Raad van State spreekt nu ook van tekortkomingen die “acuut, ernstig, omvangrijk en structureel” van aard waren. Daarom zijn de specialisten terecht geschorst en had de minister van Volksgezondheid Schippers alle reden die beslissing te verlengen.

Kanttekening
Maar de Raad plaatst hier wel een kanttekening: de minister had het bevel tot schorsing na drie weken moeten opheffen. Op 17 december 2012 was de polikliniek cardiologie onder supervisie van externe specialisten geplaatst, van het Maasstad Ziekenhuis. Volgens de Raad van State liepen de patiënten toen geen acuut gevaar meer en hadden de drie cardiologen kunnen terugkeren.

Het drietal ziet in die beslissing aanknopingspunten voor verdere rechtszaken. Advocaat Jaap Sijmons: “De minister heeft hen een beroepsverbod opgelegd en dat mag niet, zegt de Raad van State. Ze zijn destijds als het ware uitgerangeerd en konden hun vak niet meer uitoefenen in Nederland. De schade is dus heel groot. Dan valt ook niet te verwachten dat mijn cliënten daarover de schouders ophalen.”

Sijmons wil nog niet vooruitlopen op een verdere procedure. “Ik moet daar eerst goed met mijn cliënten overleggen. Een schadevergoeding? Dat is niet zo’n heel gekke gedachte.”

Beeldvorming
De advocaat is wel teleurgesteld over de andere beslissingen van de Raad van State, die negatief uitvielen voor de cardiologen. “Onze stelling was dat er destijds gehandeld is op basis van beeldvorming. In werkelijkheid lagen de sterftecijfers op de afdeling cardiologie lager dan die bij andere ziekenhuizen. Het is jammer dat wij de Raad van State daar niet van hebben kunnen overtuigen."

In november staan de cardiologen tegenover het Centraal Tuchtrecht. Die velt een oordeel over hun geschiktheid om als hartspecialist werkzaam te blijven. Eerder volstond het regionale tuchtcollege met een berisping.

Foto: Advocaat Jaap Sijmons
Lees HIER de uitspraak van de Raad van State
Deel dit artikel:

Reageren