Geen lantaarnpaal is veilig voor 'serieplakker' Rotterdam

Lantaarnpalen, deuren, verkeersborden en stoplichten. In Rotterdam zitten ze vol met stickers. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter de plakplaatjes?

Voor het antwoord op die vraag spreken we af met een fanatieke plakker. Met het oog op de hoge boetes voor stickeren in het wild, wil hij niet dat zijn naam wordt vermeld.

"In de ochtend begin ik tijdens de koffie met tekenen", vertelt de kunstenaar in zijn atelier. "Dan loop ik de stad in en sla ik mijn slag."

Ajax-stickers
We volgen de plakker over de Nieuwe Binnenweg richting het Eendrachtsplein. Geen prullenbak, billboard of lantaarnpaal ontsnapt aan zijn aandacht. "Ik sticker ook over anderen heen", vervolgt hij tijdens zijn tocht. "Vooral Ajax-stickers verberg ik zorgvuldig met mijn eigen plaksels."

Lospeuteren
Op de Mathenesserweg in Rotterdam-West wordt gewerkt aan de weg. Werklieden zijn bezig met het plaatsen van borden vanwege een omleiding. "We worden er helemaal gek van", vertelt een van de mannen tijdens zijn werk. Het lospeuteren van die stickers is ontzettend irritant."

Street-art
Niet iedereen ergert zich aan de stickers. Dave Vanderheijden is de grote man achter het platform HipHop In Je Smoel. Binnenkort lanceert hij een route langs de mooiste street-art plekken in de stad. Daar is ook een bestickerde deur aan de Nieuwe Binnenweg in opgenomen.

Podium
Vanderheijden: "Muzikanten krijgen letterlijk een podium om zich te ontwikkelen. Maar het podium van dit soort kunstenaars is de openbare ruimte. De gemeente zou nog meer openbare ruimtes beschikbaar moeten voor deze mensen, zodat ze zich beter kunnen ontwikkelen."

"Rotterdam is een grijze massa", zegt de plakker als hij klaar op de Nieuwe Binnenweg. "Strak, hoekig en rechtlijnig. Met correcte tuintjes. Het mag hier best wel iets levendiger. Je ziet het aantal stickers in de stad de laatste tijd toenemen, dus dat is positief."
Deel dit artikel:

Reageren