Wethouder: ga vooral je eigen huis volplakken

Rotterdam heeft last van een toenemend aantal stickers dat door onbekenden overal wordt opgeplakt. Wethouder Joost Eerdmans ergert zich groen en geel aan het 'stickervandalisme'.

Eerdmans noemt het bestickeren een vorm van vandalisme. "Als je een kick krijgt van stickerplakken, ga je je eigen huis maar volplakken. Maar van de bezittingen van een ander blijf je af", aldus een getergde wethouder.

"Wij constateren de laatste maanden een toename van het wildplakken van stickers", zegt Eerdmans. "Het schoonmaakteam van de Roteb dat ook graffiti en kauwgom te lijf gaat, heeft de laatste maanden meer werk aan het schoonmaken van deze vorm van bekladding."

Veertien medewerkers zijn dagelijks op pad om lantaarnpalen, muren en stoepen sticker- en kauwgomvrij te maken. Dat kost gemeente ieder jaar 900.000 euro.

Vlekken
"Overal waar je kijkt zie je ze hangen", vertelt Peter Schillemans. Hij stuurt de teams van de gemeente die de stickers moeten verwijderen. "Bij het boenen, zien we vaak dat de lijm van stickers in de verf van lantarenpalen trekt. Er ontstaan dan van die vlekken. Dat is ontzettend zonde."

Rotterdam zet de komende tijd extra mankracht in voor de algehele schoonmaakaanpak (kauwgom, graffiti en stickers). Dat kost 250.000 euro per jaar.

Intensief werk
"Het verwijderen van stickers is ontzetten intensief", vervolgt Schillemans tijdens een schoonmaakronde. "We hebben laatst de hele omgeving van het Hofplein stickervrij gemaakt. Daar waren vier ambtenaren, twee dagen mee bezig."
Deel dit artikel:

Reageren