Olifant Bangka voor de tweede keer moeder

Olifant Bangka in Diergaarde Blijdorp is donderdag in alle vroegte bevallen van een baby. De geboorte was live te zien op de webcam die op de kudde is gericht.
De dierentuin was al een tijdje klaar voor de bevalling. Bangka was eind augustus uitgerekend. Maar het jong kon enkele weken eerder of later worden geboren. Daarom werd de webcam voortdurend in de gaten gehouden.

Om 03.35 uur was het dan zo ver en had Blijdorp er een olifantje bij. Het is voor Bangka de tweede keer dat ze moeder wordt. In 2010 beviel ze al van Faya.

De eerste beelden! #olifantje @RotterdamZoo pic.twitter.com/5q0Y6oezy3
— Jelle Gunneweg (@JelleGunneweg) August 20, 2015
Het is nog niet bekend of het nieuwe olifantje een jongen of een meisje is. Het is de zevende olifant van de kudde van Blijdorp.

Onrust
Verzorger Kasper Willebrandts hield een oogje in het zeil bij de bevalling. ''Ze lagen in eerste instantie allemaal te slapen'', vertelt hij. ''Bangka ging staan en werd op een gegeven moment onrustig.'' Dat was een eerste teken dat er iets aan de hand was.

''Ze had wel stress, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de bevalling gaat beginnen'', stelt Willebrandts, die zijn collega's al eerder voor niks uit bed haalde. Pas toen hij het heel zeker wist, greep hij dit keer de telefoon.

Bliksembevalling
Het olifantenjong werd geboren in een tempo waar veel andere moeders alleen maar jaloers op kunnen zijn. ''Dit ging zo snel'', zegt de verzorger. ''Ik denk dat het een paar minuten voor half vier begon. Om vijf over half vier was ze al geboren.''

De medewerkers van de Rotterdamse dierentuin hebben zich nog niet over de kleine kunnen ontfermen. ''We kunnen er nog niet bij'', erkent verzorgster Sunny Blom. ''De jonge olifant wordt op dit moment heel goed beschermd door Irma en de andere olifanten.''

In Blijdorp zijn in tot nu toe 16 olifantenjongen geboren. Bernhardine was in 1984 de eerste. Zij was ook het allereerste olifantje dat in een Nederlandse dierentuin werd geboren. Bangka beviel in 2010 al van Faya.
Deel dit artikel:

Reageren