Zussen maken documentaire over zieke tante

De Rotterdamse zussen Jade en Mirthe van Doornik maken een documentaire over hun tante die lijdt aan de dodelijke spierziekte ALS. Via crowdfunding proberen ze geld op te halen.


“Anneke vroeg ons zelf of we deze film willen maken”, vertelt Mirthe. “Dat was best een moeilijke beslissing. Maar haar overtuiging was zo sterk. Ze wil ALS een gezicht geven.”

“Door de Ice Bucket Challenge weten veel mensen inmiddels wel wat het is”, vervolgt ze. “Maar ze weten vaak niet hoe het eruit ziet. Als ze iemand op straat zien met ALS, schrikken ze of kijken ze verbaasd.”

Moeilijke keuzes
“Sommige bekenden denken dat het goed is voor mijn verwerking om het te filmen”, vertelt Jade. “Dit zou een afstand creëren. Maar dat is niet zo. Ik beleef het juist veel intenser.”

“Laatst viel mijn tante bijvoorbeeld met haar hoofd tegen de kachel”, neemt ze als voorbeeld. “Het is mijn rol om alles in beeld te brengen, maar je intuïtie zegt dat je meteen moet helpen. Dat is lastig.”

Crowdfunding
Het project heet Als Anneke. Wie geld wil geven kan naar de crowdfund-pagina van Voor de Kunst. Als het duo meer geld ophaalt dan nodig is voor de film, doneren ze dat aan onderzoek naar de ziekte.

Foto: Anneke wil ALS een gezicht geven.
Deel dit artikel:

Reageren