Failliet Spijkstaal werd groot met SRV-wagen

De SRV-wagen. Het werd in de jaren '60 een begrip in winkelend Nederland. Spijkstaal uit Spijkenisse produceerde op het hoogtepunt maar liefst 400 rijdende winkels per jaar. Deze week ging het bedrijf failliet, 77 jaar na de oprichting. 65 medewerkers staan op straat.
Vanaf 1938 legde Spijkstaal zich toe op de bouw van stalen landbouwwagens. De wagens met luchtbanden waren een enorme voortuitgang in vergelijking met houten wielen minder paardekracht hoefde te worden gebruikt.

Na de oorlog kwam de bezorging van levensmiddelen op gang met de rijdende bakker, melkboer en groenteboer. Spijkstaal leverde op een bepaald moment 1200 kleine driewielers met laadbak in een jaar.

Rijdende winkel
De bestelwagentjes werden al snel te klein voor het groeiende assortiment. Daarom ontwierp Spijkstaal de SRV-wagen. SRV, 'Samen Rationeel Verkopen', ontstond door een samenwerking van een aantal groothandels van melkwinkels.

Voor de productie van de wagens werd een grote fabriek gebouwd in Hoogeveen. In 1976 verkocht Spijkstaal maar liefst 400 SRV-wagens. Het waren gouden tijden voor de Spijkenissers.

Bergafwaarts
Door de toename van diepvriezers bij mensen thuis en goedkope supermarkten ging het vanaf 1990 bergafwaarts met de verkoop van nieuwe SRV-wagens. Levensmiddelen verkopen vanuit een rijdende wagen was simpelweg niet meer rendabel genoeg.

Een jaar later verkocht de eigenaar van Spijkstaal zijn bedrijf en werd de fabriek in Hoogeveen gesloten.

De laatste jaren probeerde Spijkstaal aan de weg te timmeren met nieuwe elektrische wagentjes. De verkoopcijfers van de SRV-wagens werden nooit meer geëvenaard.

Rijdende (mobiele) supermarkt. De SRV-man stapt uit de SRV-wagen, met winkelman…
foto: De SRV-man in Dordrecht stapt uit de SRV-wagen, met winkelmandje met melkflessen.1982.

Boodschappen doen in mobiele/rijdende winkel, later bekend geworden als de "SRV-…
foto: het interieur van een SRV-wagen in 1957.

Bakker van Bakkerij de Zeeuw gaat zijn klanten langs met een elektrische broodka…
foto: Bakker van Bakkerij de Zeeuw gaat zijn klanten langs met een elektrische broodkar (elektrotruck 'Colektro' van Spijkstaal, met twee aangedreven achterwielen, dubbele glasvitrine en ruimte voor 450 broden), in een flatwijk [jaren '50].

Reclame SRV, Nederland Zegelspaaractie. Cupfighter pyjama. Johan Cruijff, Willem…
foto: Reclame SRV, Nederland Zegelspaaractie. Cupfighter pyjama. Johan Cruijff, Willem van Hanegem, Rinus Israël en Piet Keizer met enkele kinderen in club-pyjama's (Ajax en Feyenoord merchandising). Pag.94 van Libelle nr.17 uit 1972.
Deel dit artikel:

Reageren