Paalzitters houden vol. Maar wat als je moet plassen?

Ze zien er na een avond en nacht op een houten paal nog behoorlijk fit uit, de tien deelnemers aan het paalzitkampioenschap in Molenaarsgraaf. Oude tijden herleven in het dorpje in de Alblasserwaard.
In de jaren 80 was paalzitten een ware rage. In Molenaarsgraaf vinden ze het nog steeds leuk, ook al is het een nogal statische sport. De spelregels zijn helder: wie het langst op de paal blijft zitten, wint de wedstrijd. De hoofdprijs is 300 euro. Daarnaast mogen de deelnemers zich laten sponsoren. bijvoorbeeld om geld op te halen voor een goed doel. Dat kan overigens ook de bankrekening van de paalzitter zelf zijn.

Wat als je moet plassen?
Het kampioenschap duurt nog tot zaterdagavond 20.00 uur. Wie naar het toilet moet mag even van de paal af, maar de deelnemers moeten snel handelen, want plastijd is straftijd.

Alle palen waren zaterdagmorgen nog bezet, hoewel één van de paalzitters zich al na tien minuten niet goed voelde en opgaf. Omdat de wedstrijd nog maar net was begonnen, nam een reservekandidaat plaats op de vrijgekomen paal.

Regels
Het kampioenschap wordt gehouden ter ere van het 50-jarig jubileum van speeltuinvereniging De Schommel. De organisatie heeft strenge regels opgesteld. Een greep uit het reglement:

- Het is ten strengste verboden veranderingen aan de paal aan te brengen. Deelnemers mogen wel losse kussentjes die het zitten gerieflijk maken meenemen.

- Eventueel afval mag niet van de paal worden gegooid.

- Bij slechte lichamelijke of psychische gesteldheid van de deelnemer, zal de organisatie in overleg met de EHBO beslissen of de deelnemer de wedstrijd voort mag zetten of zal moeten beëindigen.

Foto's 3,4,5: Jan de Bruin
Deel dit artikel:

Reageren