ROTTERDAM

Erasmus MC: Mannen met reuma of artritis hebben vaker vruchtbaarheidsproblemen

Erasmus MC
Erasmus MC © Rick Huijzer
Mannen die last hebben van reuma of artritis hebben vaker problemen met hun vruchtbaarheid. Dat blijkt uit een twee jaar durend onderzoek van het Erasmus MC, waar ruim zeshonderd patiënten uit acht ziekenhuizen uit Zuidwest-Nederland aan meededen.
Het Rotterdamse ziekenhuis doet al vijftien jaar onderzoek naar de invloed van zogeheten inflammatoire gewrichtsaandoeningen op de vruchtbaarheid. Daaruit is eerder al naar voren gekomen dat vrouwen met ontstekingsziekten moeilijker zwanger kunnen worden. Nu blijkt dat ook mannen met reuma en artritis problemen hebben met hun vruchtbaarheid. Ze krijgen significant minder kinderen dan gezonde mannen in dezelfde levensfase.
"Een man zonder reuma krijgt in zijn leven gemiddeld 1,7 kinderen, blijkt uit cijfers van het CBS", zegt onderzoeker Luis Perez. "Mannen die nog vóór hun vruchtbare jaren inflammatoire artritis krijgen, krijgen er gemiddeld 1,3. Dat is echt een groot verschil." Maar misschien wilden deze mannen helemaal geen kinderen? "Uit het onderzoek blijkt dat deze mannen net zo graag kinderen willen als gezonde mannen", beklemtoont Perez. "Velen gaven ook aan dat ze meer kinderen hadden gewild dan ze uiteindelijk hebben gekregen."

Mogelijk meerdere oorzaken

Een oorzaak voor het verband tussen reuma en een lagere vruchtbaarheid kunnen de onderzoekers nog niet geven. Perez denkt zelf dat er meerdere oorzaken zijn. Zo kunnen de ontstekingsreacties die worden veroorzaakt door de ziekte een negatieve invloed hebben op het zaad. "Ook weten we dat actieve ziekte kan leiden tot seksuele problemen. Verder kan het zijn dat medicatie er invloed op heeft. En ik denk dat er psychosociale factoren meespelen, zoals de vrees dat de ziekte kan worden doorgegeven aan het kind. Ik heb mannen ook letterlijk horen zeggen: ik ben bang dat ik later niet met mijn kind kan voetballen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl