nieuws

'Arme mensen mijden zorg dure nachtapotheek'

HELE REGIO - Wie 's avonds, 's nachts of in het weekeinde medicijnen nodig heeft, kan daarvoor terecht bij de zogeheten 'dienst apotheek'. Die rekent daarvoor wel extra kosten. In de Hoeksche Waard zijn die acht keer zo hoog als in bijvoorbeeld Rotterdam, zeggen lokale politici. D66 en het CDA zijn bang dat mensen met lage inkomens daardoor de zorg gaan mijden.
"We zijn een onderzoek begonnen, omdat we signalen kregen van inwoners van de Hoeksche Waard dat de apotheek van de spoedzorg dure kosten berekent voor het ophalen van een recept", vertelt Karoline Vorthoren van het CDA in Molendijk.
Volgens haar is het begrijpelijk dat een apotheek voor deze dienstverlening extra kosten rekent: "Zeker in een dun bevolkt gebied ontvangt een apotheek misschien maar een paar patiënten in het weekend of in de avond", zegt ze. "Maar uit vergelijkend onderzoek bleek dat er heel grote verschillen waren in de kosten."
Uitwijken naar Rotterdam is geen optie, zegt haar collega Martine de Bas. Zij zit voor D66 in de gemeenteraad van Oud-Beijerland. "Dat zou alleen kunnen als je daar ook ingeschreven bent bij de apotheek. Maar bijna iedereen heeft een huisarts en een apotheek in de Hoeksche Waard."
Volgens De Bas lopen de verschillen erg uiteen. Soms betaal je 30 euro extra voor het bezoek aan een nachtapotheek, soms 54 euro, soms nog meer.
Eigen risico
Vorthoren noemt het systeem niet bijster transparant. 'Het is lastig te vinden voor een leek wat de tarieven precies zijn". Patiënten krijgen in eerste instantie ook alle kosten vergoed, inclusief de zogeheten terhandstellingskosten. Dat is het bedrag wat apotheken extra in rekening brengen als je buiten de normale openingstijden medicijnen komt halen.
"Pas later krijg je een rekening van je zorgverzekeraar voor de extra kosten", vertelt Vorthoren. "Dan pas merk je eigenlijk dat je wel degelijk zelf iets moet betalen, want het wordt verrekend met je eigen risico."
Daarom is zij bang dat mensen met lage inkomens niet meer een beroep doen op de dienst-apotheek. "Er zou wellicht een keer een moment kunnen zijn dat je je niet lekker voelt, maar niet naar de huisarts gaat omdat je bang bent voor 80 euro extra kosten en denkt ik wacht wel tot maandag."
Vorthoren vindt dat bepaald geen goed idee. "Die kostenafweging moet je eigenlijk niet hoeven maken voor je gezondheid, daar maken wij ons best wel zorgen om."

Aandacht
"De zorgverzekeraar en de apotheek bepalen in overleg de prijzen", zegt haar collega De Bas. "Dat wordt samengesteld op basis van de begroting. Er wordt gekeken hoeveel patiënten er komen en wat de kosten zijn. Dat delen ze dan door elkaar en dat is dan de gemiddelde prijs", zegt de D66-politica.
Maar wat kunnen lokale politici hier aan doen? Vorthoren: "We kunnen het in elk geval onder de aandacht brengen en vinden dat heel Nederland moet weten dat er hele grote verschillen zijn".
De dienstapotheek van de Hoeksche Waard wilde op dit moment niet reageren.

Foto: archief

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl