Blijdorp in actie voor bedreigde haaien

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam komt in actie voor bedreigde haaien. Woensdag begint de campagne Save our Sharks, een actie van drie jaar voor het behoud van haaien in de wateren rondom de voormalige Nederlandse Antillen.

Doel van het project is de haaienpopulatie in de wateren rondom de eilanden Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, St. Eustatius en St. Maarten te beschermen. Save our Sharks is een initiatief van de Dutch Caribbean Nature Alliance.

Met uitsterven bedreigd
Veel haaiensoorten worden met uitsterven bedreigd. Jaarlijks worden meer dan 100 miljoen haaien gedood in de visserij. Hun vinnen worden in Azië gebruikt voor bijvoorbeeld haaienvinnensoep.

Ook in het Nederlands Caribisch gebied zijn de laatste jaren veel minder haaien. Hoewel de dieren daar niet worden gedood voor hun vinnen, hebben de haaien het alsnog zwaar te verduren.

"Vissers die de haaien per ongeluk vangen en andere mensen die de vissen tegenkomen, maken ze dood uit angst", stelt Ron van der Veer van het Save our Sharks-project.

'Haaien zijn niet eng'
Volgens Van der Veer is het belangrijk mensen bewust te maken dat haaien relatief ongevaarlijk zijn. "Er gaan jaarlijks meer mensen dood door ongelukken met paarden dan met haaien. Terwijl mensen die een paard tegenkomen niet de neiging hebben om hun kop af te hakken."

Net als de Dutch Caribbean Nature Alliance vindt Diergaarde Blijdorp het belangrijk dat de haaien gewaardeerd en beschermd worden. De dieren zijn namelijk onmisbaar voor het ecosysteem in de oceaan, omdat ze het koraalrif gezond houden. Bovendien zijn ze belangrijk voor het duiktoerisme in het Nederlands Caribisch gebied.

Populatie
Het team van Save our Sharks wil komende drie jaar in gesprek met duikschoolhouders en vissers om duidelijk te maken dat ze haaien gewoon moeten laten gaan en teruggooien in de oceaan als ze ze vangen. Ook worden haaien gemerkt, zodat de populatie in de gaten kan worden gehouden.

Hoeveel haaien er nog zwemmen in het Nederlands Caribisch gebied is onduidelijk, volgens Van der Veer. De soorten die het meest voorkomen zijn de verpleegsterhaai en de Caribische rifhaai. Die zijn stukken minder gevaarlijk dan bijvoorbeeld de witte haai en de tijgerhaai.

De aftrap van de campagne vond om 10.30 uur plaats in het Oceanium in Blijdorp en eindigt begin van de middag met het voeren van de haaien.

Foto: Peter Verhoog/Dutch Shark Society
Deel dit artikel:

Reageren