Excelsior boekt eerste zege op De Graafschap

ROTTERDAM - Excelsior heeft de eerste overwinning van het seizoen binnen. De Kralingers wonnen zaterdag in eigen huis met overtuigende cijfers van directe concurrent De Graafschap. Het werd 3-0 voor de ploeg van trainer Fons Groenendijk. Sander Fischer, Brandley Kuwas en Daryl van Mieghem scoorden allen na rust voor Excelsior.
De eerste helft was zeer matig van beide teams. De bezoekers uit Doetinchem begonnen dreigender en leken meer te beseffen dat het een confrontatie tussen twee directe concurrenten betrof. Pas na een kwartier spelen kon de eerste mogelijkheid van Excelsior worden genoteerd, maar het schot van Nigel Hasselbaink ging ver naast het doel van De Graafschap-keeper Hidde Jurjus. Ook middenvelder Adil Auassar kwam even later niet verder dan het produceren van een afzwaaier.
Het iets meer gevaarlijke De Graafschap wist ondanks het overwicht ook geen grote kansen te creëren. Halverwege het eerste bedrijf belandde een mislukte voorzet van Jeroen Tesselaar hard op de buitenkant van de paal. Vlak voor rust, nadat de zo goed als zeker naar Leeds United vertrekkende Jordan Botaka een kans miste op de openingstreffer, waren de Superboeren op hun beurt het dichtst bij de voorsprong. Een kopbal van Alexander Bannink ging echter rakelings naast.
Na de thee werd de slechte eerste helft al gauw vergeten, toen Jeff Stans de bal uit een vrije trap op het hoofd van Sander Fischer legde. De aanvoerder kopte vervolgens met een klein beetje hulp van een tegenstander binnen en vierde uitbundig de voorsprong: 1-0. Een kwartier later was het ondanks druk van De Graafschop opnieuw raak. Invaller Brandley Kuwas schoot van vlak buiten het zestienmetergebied op schitterende wijze binnen. Hij krulde de bal achter Jurjus.
In het restant van de wedstrijd probeerde de hekkensluiter uit Gelderland het wel. Onder andere Nathaniel Will was met een volley dichtbij de aansluitingstreffer. Desondanks kwam Excelsior niet meer in de problemen. Het was uiteindelijk een andere invaller, Daryl van Mieghem, die het duel vijf minuten voor tijd besliste in het voordeel van de Rotterdammers. Na een slippertje van De Graafschap schoot de aanvaller op aangeven van Kuwas overtuigend binnen met links: 3-0.
Door de zege komt Excelsior op vier punten uit vier gespeelde wedstrijden. Het bezet momenteel de twaalfde plaats in de eredivisie. De Graafschap blijft puntloos onderaan.

1-0 47' Fischer
2-0 63' Kuwas
3-0 84' Van Mieghem

Opstelling Excelsior

Kurto; Karami, Fischer, Mattheij, Kuipers; Kruys, Auassar, Stans (81' Van Nieff); Botaka (46' Kuwas), Van Weert en Hasselbaink (65' Van Mieghem).
Excelsior heeft de eerste overwinning van het seizoen binnen! Het werd 3-0 tegen De Graafschap. Zo klonk de schitterende goal van Brandley Kuwas op Radio Rijnmond...