Delen Rijnmond onder water na noodweer

De hevige regenval heeft in de nacht van zondag op maandag op sommige plekken in de regio veel overlast veroorzaakt. Het zwaarst getroffen zijn Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en 's-Gravendeel. Over die plaatsen trokken in korte tijd stevige onweersbuien over.
Op de Nieuweweg in Hardinxveld-Giessendam staan tientallen huizen onder water en zijn kelders volgelopen. De brandweer is al de hele nacht bezig om het water weg te pompen. Bewoners stonden maandagochtend nog met de voeten in het water en hebben voordeuren gebarricadeerd met zandzakken.

Volop aan het pompen
Waarnemend burgemeester Roel Augusteijn is naar de Nieuweweg gegaan. Hij denkt dat bewoners hun huis niet uit hoeven, maar de brandweer zal nog wel een tijdje bezig zijn om al het water weg te pompen.

"Ze zijn volop aan het pompen. Het gaat alleen niet vlug, omdat het overal vol staat met water", aldus Augusteijn. De waarnemend burgemeester weet niet hoe lang het nog zal duren voordat alles is weggepompt.

Uit voorzorg is de afrit op de A15 naar Hardinxveld-Giessendam afgesloten. Het verkeer komt vanaf de snelweg meteen op de Nieuweweg en dat zorgt voor extra overlast. "Auto's die langsrijden zorgen ervoor dat het water weer de huizen in stroomt", zegt Augusteijn.

Verkeerde ligging
Het is niet de eerste keer dat de huizen aan de Nieuweweg onder water staan. Vorig jaar was het ook al raak. Volgens Augusteijn heeft dat te maken met de ligging en dat huizen niet onderheid zijn.

De bewoners zijn de problemen goed zat. Volgens hen doen de gemeente en het waterschap niks om ervoor te zorgen dat de lager liggende huizen zijn beschermd tegen fikse regenbuien.

"We zaten als ratten in de val, want de riolering en de sloten waren al vol", aldus een bewoner van de Nieuweweg. Een andere buurman zegt dat de hulpdiensten nooit op tijd zijn om het gemaal open te zetten, waardoor het wateroverschot al snel hun huizen inloopt.

Weer een andere buurtbewoner verwacht dat hij voor zo'n 10.000 tot 20.000 euro schade heeft door de overstroming.

Riolering
Ook op andere plekken in Zuid-Holland-Zuid ging het mis. Door enorme hoosbuien kwam zoveel water in de riolering terecht dat die op een aantal plaatsen overstroomde.

De brandweer kreeg ruim tweehonderd meldingen, waarvan de meeste tussen 01.30 uur en 03.00 uur.  Naast de brandweer helpen ook de boeren mee om ondergelopen woningen leeg te pompen.

In Dordrecht, Strijensas en 's-Gravendeel heeft waterschap Hollandse Delta maandagmiddag extra pompen neergezet om het overtollige water weg te krijgen.

Het alarmnummer 112 kreeg tijdens de buien zoveel meldingen te verwerken dat de Brandweer Zuid-Holland-Zuid moest vragen om 112 alleen bij echte spoedgevallen te bellen.

Extra noodpompen geplaatst in Dordrecht en Ooltgensplaat. http://t.co/jB24VVaTxK pic.twitter.com/XYkneYmZnN
— waterschap HD (@hollandsedelta) 31 augustus 2015
Foto's: MediaTV en Mirjam de Winter
Deel dit artikel:

Reageren