nieuws

Rotterdamse wijk Ommoord viert 50e verjaardag

ROTTERDAM - Een wijk met veel flats, maar ook met laagbouw en met veel groen. Ook na 50 jaar wonen veel mensen er nog met plezier. Reden voor een feestje.
Ommoord is gebouwd om de enorme woningnood te verlichten die in Nederland was ontstaan tijdens de wederopbouw.
Op de tekentafel verschenen daarom al snel grote flats. Maar stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese zorgde ook voor veel groen en laagbouw rond de flats. Veel flatwoningen hadden vrij uitzicht.
De wijk was meteen populair, maar je kon er niet zomaar een woning krijgen. Er werd streng geselecteerd, zegt historicus Anne Jongstra, van het Stadsarchief Rotterdam. "Mensen kregen thuis bezoek en dan werd er gekeken of het huis wel netjes was en of mensen met twee woorden antwoord gaven op de vragen van de commissie." Ook was er een inkomenseis en je moest echt getroffen zijn door de woningnood.
Groter wonen
Emmy Gret kwam 48 jaar vanuit Hillegersberg naar Ommoord. Ze wilde groter wonen en dat kon in de tweede flat die in de wijk was gebouwd, aan de Stresemannplaats. Ze beschrijft wat ze zag vanaf haar balkon op de 5e verdieping. "Hier rechts had je de eerste flat in de wijk. Hier beneden stond een enorme bouwkeet en verder was het hier een grote zandvlakte. Het leek de Sahara wel."
Naast gebouwen waren er ook voorzieningen nodig. Die regelden de bewoners zelf. Er werden verenigingen en stichtingen opgericht. Emmy Gret begon met een aantal anderen de stichting Wijkgemeenschap Ommoord. "We hadden onder andere een oppasklas voor moeders met kinderen. Naast een buurtwinkel was er verder niets. Dus als die moeders wilden winkelen waren ze wel even weg en dan konden ze hun kinderen bij ons kwijt."
Saamhorigheid
Volgens Agnes Reichardt van de Historische Commissie De Ommoordse Polder heerst onder veel bewoners nog steeds een gevoel van saamhorigheid. "Er zijn nog steeds flats waar bewoners eens in de twee weken met een groep de buurt in gaan om alle troep op te ruimen."
Ook de verjaardag van Ommoord wordt door de mensen zelf gevierd. Deze maand organiseren verschillende organisaties, verenigingen, maar ook particulieren activiteiten in de wijk, onder de noemer 'Ommoord ziet Sarah'. Het drukst wordt het waarschijnlijk zaterdag 12 september als ook een expositie over 50 jaar Ommoord wordt geopend, in de Open Hof aan de Hesseplaats.