nieuws

Sportverenigingen op Rotterdamse scholen populair

ROTTERDAM - De Provenier is de 25e basisschool waar leerlingen kunnen trainen bij een sportvereniging zonder dat ze het schoolgebouw uit hoeven. Woensdagmiddag was de feestelijke start van de samenwerking.
Rotterdam hoopt dat meer leerlingen lid worden van een sportvereniging als die naar de school toekomen. Sinds de start van het project hebben de sportverenigingen er 1300 extra leden bij gekregen. Wie niet kan betalen kan aankloppen bij een speciaal fonds.

Fitter

Bij basisschool de Provenier kunnen de kinderen kiezen uit een dansverening, atletiek of karate. Ze worden lid van de vereniging, maar de lessen vinden plaats op school. "Uit onderzoek blijkt dat kinderen fitter zijn, ze kunnen hun talenten ontwikkelen, maar op school presteren ze ook beter", zegt Marita Verkaik van Rotterdam Sport Support.

Leefbaarheid

De komst van sportverenigingen naar een basisschool zorgt ook voor een betere leefbaarheid in de wijk. Kinderen hangen minder op straat rond. Ouders die elkaar nog niet kenden, leggen contact met andere ouders via de sportvereniging.

Spreiding

Het is niet de bedoeling dat er nog veel meer schoolsportverenigingen bij komen. Volgens verantwoordelijk wethouder Visser zijn bij de 25 deelnemende scholen ook andere scholen aangesloten. "Het gaat er niet om dat we er 50 of 100 hebben. Het gaat om de spreiding over de stad. Overal in de stad moeten kinderen de mogelijkheid hebben om lid te worden van een sportvereniging."