Tweede Kamer praat over tol Blankenburgtunnel

De Tweede Kamer praat woensdagavond over tijdelijke tolheffing bij de toekomstige Blankenburgtunnel. Het kabinet wil dat automobilisten en vrachtwagenbestuurders samen eenderde opbrengen van de aanlegkosten van de oeververbinding tussen de A20 en de A15.

Minister Schultz wil de tunnel laten bouwen om Rotterdam en de haven bereikbaar te houden. De aanleg lukt alleen als weggebruikers meebetalen, zegt Schultz. Ze stelt voor om een tijdelijke tol in te stellen, met een systeem dat kentekens herkent.

De Tweede Kamer heeft veel vragen over die manier van tolheffing. Zo vinden Kamerleden de kosten van de apparatuur die daarvoor nodig is te hoog.

Tarieven
In het voorstel van Schultz betalen automobilisten straks 1,18 euro voor een rit door de tunnel tussen de Krabbeplas bij Maassluis en Rozenburg. Vrachtwagenchauffeurs zijn 7,11 euro kwijt. Zodra er 315 miljoen euro aan tolgeld binnen is, hoeven gebruikers niet meer te betalen.

Als de Tweede Kamer daarmee akkoord gaat kan de bouw van de Blankenburgtunnel in 2017 beginnen. De tunnel is naar verwachting klaar tussen 2022 en 2024.
Deel dit artikel:

Reageren