nieuws

Dordtse zet zich in voor anoniem bevallen

DORDRECHT - De Dordtse Barbara Muller wil een centrum waar vrouwen anoniem kunnen bevallen en hun kind afstaan voor adoptie. Eerder kwam ze al met een opvang voor baby's en zogeheten vondelingenkamers.
Muller wil de levens van ongewenste baby’s redden. Ze opende al het Babyhuis in Dordrecht; een opvangplek voor pasgeboren kinderen van moeders die de zorg even niet alleen aankunnen. Ook introduceerde ze vondelingenkamers, dat zijn ruimtes waar baby’s veilig achtergelaten kunnen worden. Papendrecht had de eerste.
Volgens Muller zijn de opvangplekken en vondelingenkamers nog niet genoeg. "Tegenover dertien vondelingen in tien jaar tijd staan 45 dood gevonden baby’s", vertelt Muller. "De moeders hiervan zijn radeloos en in paniek. Wij willen een veilige omgeving voor die vrouwen creëren."

Duitsland

En dus heeft de Dordtse een team van verpleegkundigen, artsen en kraamhulpen om haar heen verzameld. Ook kijkt ze hoe dit werkt in Duitsland, waar anoniem bevallen al langer mogelijk is. Zo’n 600 vrouwen hebben daar al gebruikt van gemaakt. "Je ziet dan ook dat in veel gevallen de moeder toch met het kindje naar huis gaat. Dat is natuurlijk helemaal geweldig."

Strafbaar

Wat het werk van Barbara Muller in Nederland vaak moeilijk maakt, is dat het te vondeling leggen van een baby strafbaar is. Bij wet is bepaald dat ieder kind het recht heeft om te weten wie de ouders zijn. En dat recht ontnemen mag niet.
Muller: "Die wet moet veranderd worden! Wat heeft een kind aan dat recht als het niet meer leeft. Zo zwart-wit moet je het soms echt zien. Wij kiezen voor het leven."
Het centrum voor Beschermd Bevallen moet volgend jaar de deuren open. Waar het komt kan Muller nog niet zeggen.