Rotterdam ligt niet wakker van megaschepen

Het Havenbedrijf Rotterdam haalt de schouders op over de noodkreet van Antwerpen en Hamburg. De havenbedrijven in die steden slaan alarm over de bouw van steeds grotere containerschepen. Maar, zegt haventopman Allard Castelein: "De grote schepen gaan niet meer weg."

Castelein doet zijn uitspraak bij de opening van de nieuwe terminal van RWG op de Tweede Maasvlakte. "Een aanwinst voor Rotterdam", vindt Castelein. "Een perfecte mogelijkheid voor Rotterdam om zich op de kaart te zetten."

RWG kan door zijn liggen op de Tweede Maasvlakte zeer grote containerschepen verwelkomen. "Daar zoeken reders ook naar", zegt Castelein. Grotere schepen maken het transport vaak efficiënter en goedkoper.

Bottleneck
Europese concurrenten van de Rotterdamse haven zijn er minder blij mee dat rederijen steeds vaker werken met schepen waarop zo'n 10.000 grote containers passen. Ze vinden dat de rederijen zo teveel macht krijgen. "Vanuit de positie van Antwerpen en Hamburg kan ik me dat bedenken", zegt Castelein. "Die zijn moeilijk toegankelijk voor grote schepen."

Rotterdam kent dat probleem niet. "De haven is bij uitstek geschikt om die grote schepen te ontvangen." Ook het verdere transport van de containers over water, weg en spoor is goed geregeld, zegt Castelein. "Rotterdam loopt voorop."

Foto: Havenmeester Rotterdam

Felicitaties aan alle medewerkers van #RWG @watertalentjobs @HavenRotterdam pic.twitter.com/kTPv0fnm7f
— matty van den berg (@mattyvandenberg) 11 september 2015


Deel dit artikel:

Reageren