Cel geëist tegen frauderende ambtenaar Leerdam

Justitie heeft 17 dagen cel geëist tegen een frauderende ambtenaar uit Leerdam. De man wordt ervan verdacht dat hij bedrijven die voor de gemeente werkten bij hem thuis karweitjes heeft laten doen. De rekening ging vervolgens naar de gemeente.
Een van de klussen die is uitgevoerd bij de ambtenaar is de aanleg van een tuinvijver. Verder zou de 54-jarige opzichter van de buitendienst jarenlang spullen voor zichzelf hebben gekocht op kosten van Leerdam. Justitie zegt dat hij zijn werkgever voor tienduizenden euro's heeft benadeeld.

De officier van justitie neemt de fraude hoog op. "Een ambtenaar hoort integer en dienstbaar te zijn, en geen misbruik te maken van macht en middelen."

Het OM eist tegen de man een celstraf van 200 dagen, waarvan 183 dagen voorwaardelijk. Ook zou hij een werkstraf moeten krijgen van 240 uur. En hij moet een voorwaardelijke boete betalen van twintigduizend euro, als het aan justitie ligt.

De ambtenaar is al voor de civiele rechtbank verschenen. Toen is afgesproken dat hij de gemeente Leerdam een schikking betaalt van 35.000 euro in een keer en in de jaren erna vijf keer 1000 euro.
Deel dit artikel:

Reageren