Rotterdamse Koerden en Turken vrezen toename geweld

Turken en Koerden in Rotterdam vrezen dat het geweld in Turkije tussen de Koerdische PKK en de Turkse regering overslaat naar Nederland. Zondag werd er brand gesticht in een Turks buurthuis in Rotterdam-Noord. Ook werd de Koerdische Volks Stichting in Rotterdam-West bedreigd door Turkse jongeren.
"We moeten kalm blijven en geen gekke dingen gaan doen", zegt Mustafa Senyurek van buurthuis Versam in de Zaagmolenstraat in Rotterdam.

Bij dat pand werd zondagnacht een brandende molotovcocktail naar binnen gegooid. "Op de bewakingsbeelden zag ik drie mannen voorbij rijden. Eén van hen gooit de ramen in, een andere gooit een brandend object naar binnen", vertelt Senyurek.

Een dag eerder ontstond tijdens een Turks protest tegen de Koerdische PKK ophef bij de Koerdische Volks Stichting in Rotterdam-West. "Verschillende jongeren kwamen in auto's en op motoren door de straat rijden. Ze maakten intimiderende gebaren en zwaaiden met de Turkse vlag", vertelt Besime Ogretmen van de Koerdische Federatie in Nederland.

Geweld slaat over
Beide groeperingen zijn bang dat het geweld in Turkije overslaat naar Nederland. "In Amsterdam zijn de ruiten al ingegooid bij een Koerdische organisatie. Wij voelen ons bedreigd", zegt Ogretmen. Haar organisatie werd de afgelopen weken al extra beveiligd.

Ze ziet voor haar organisatie een grote rol weggelegd om de rust te bewaren. Daar sluit Senyrek zich bij aan: "Laten we rustig blijven, wij zijn geen terroristen."

Onrustig
In Turkije is het al geruime tijd onrustig. Vredesoverleg tussen de Turkse regering en de PKK liep spaak toen president Tayyip Erdogan luchtaanvallen liet uitvoeren op kampen van de beweging. Het PKK sloeg terug met aanslagen op politie en leger.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb deed maandag een dringende oproep aan de groeperingen het conflict niet te importeren in Nederland. ''In plaats van te zeggen dat ze bang zijn, kunnen ze elkaar even bellen en afspraken maken'', stelde hij.
Deel dit artikel:

Reageren