'Slechts' 15 miljoen extra voor snelweg A13/A16

Minister Schultz (Verkeer) trekt 15 miljoen euro extra uit voor de aanleg van de nieuwe verbindingsweg A13/A16. De gemeente Rotterdam had om veel meer geld gevraagd voor aanpassingen aan het ontwerp om de geluidshinder voor omwonenden te beperken.
Tien miljoen euro is bedoeld voor het verdiept aanleggen (tot 4 meter onder het maaiveld) van de snelweg bij het Bergse Bos. Ook wordt over het hele traject 'zeer stil asfalt' aangelegd. De A20 tussen de afslag Prins Alexander en het Terbregseplein krijgt hetzelfde stille asfalt.

Fly-over
De minister gaat niet akkoord met het verzoek van de gemeente Rotterdam om de geplande fly-over bij Ommoord te schrappen en ook daar een verdiepte snelweg aan te leggen. Ook komt er geen geld voor een aanpassing van de kruising van de snelweg met de N471.

Wethouder Langenberg is tevreden met het onderhandelingsresultaat. Volgens hem was dit het maximaal haalbare. Om alle door Rotterdam en Langsingerland gewenste maatregelen uit te voeren, zouden honderden miljoenen euro's extra nodig zijn. Het project is nu al begroot op een miljard euro.

Leefbaar kritisch
Volgens Reinier de Jong van Leefbaar Rotterdam heeft de minister de belangrijkste eisen van de gemeente Rotterdam niet ingewilligd: "Het is een snoepje uit de snoepzak om het nog een beetje te laten smaken. Maar ze neemt ons opnieuw niet serieus.''

''We zijn voor die verbindingsweg, maar op deze manier creëren we een tweede Overschie. En dan laat ze ook nog doorschemeren dat ze de plannen gewoon doorzet. De gemeenten Rotterdam en Lansingerland worden gegijzeld op deze manier", aldus De Jong.

Angst voor geluidsoverlast
De Rotterdamse gemeenteraad maakte eerder bezwaar tegen de oorspronkelijke plannen voor de nieuwe snelweg A13/A16, omdat die voor teveel geluidsoverlast zou gaan zorgen.

De gemeente vroeg om meer geld, bijvoorbeeld voor een verdiepte snelweg bij Ommoord in plaats van de geplande fly-over. Ook de gemeente Lansingerland heeft bezwaren tegen de komst van de weg zoals deze nu is ingepland.

Donderdag debatteert de gemeenteraad van Rotterdam over de A13/A16. Dan wordt duidelijk of raadsleden de aanvullingen door de minister afdoende vinden.
Deel dit artikel:

Reageren