Drijvende zwembaden in Rotterdam

Rotterdam heeft op een aantal plekken drijvende zwembaden in de rivier gehad. Openbare zwembaden voor recreatie en schoolzwemmen waar gezwommen wordt in het Maaswater. In 1922 schaft de gemeente drie nieuwe drijvende baden aan. Als in 1962 het water in de rivier niet veilig meer is om in te zwemmen, doet Rotterdam de drijvende baden van de hand.

Boompjes
In 1887 gaat het eerste drijvende zwembad in de Maas open. Het bad ligt aan de Boompjes en wordt geëxploiteerd door de Rotterdamsche Vereeniging voor Gymnastie en Zwemscholen. Het bestaat uit drie delen: een herenbad, een damesbad en een kantoortje in het midden. Het bad wordt aan het einde van elk zwemseizoen naar de Waalhaven gesleept. Daar ligt het voor de winter en wordt er onderhoud gepleegd. In 1907 neemt de gemeente de exploitatie van de Vereeniging voor Gymnastie en Zwemscholen over. Een jaar later wordt het bad naar een nieuwe ligplaats gebracht, bij de Oude Plantage in Kralingen.

Maaskade
Bewoners van het Noordereiland en de wijk Feijenoord raken daardoor hun zwembad kwijt. Zij krijgen een nieuw bad aan de Maaskade. Ook dat is een drijvend zwembad, het ligt tussen de Spoorbrug en de Willemsbrug. Om te voorkomen dat er vanuit de treinen het bad in wordt gekeken, ligt er een zeil overheen.In 1921 komt er een nieuw bad aan de Maaskade, ook dit exemplaar heeft aparte delen voor mannen en vrouwen.

Het bad aan de Maaskade bij de Maasbruggen krijgt het in de meidagen van 1940 zwaar te verduren en zinkt gedeeltelijk. Na de oorlog wordt het hersteld en blijft het tot 1962 in gebruik.

Oude Plantage
Bij de Oude Plantage ligt het bad dat in 1908 van de Boompjes naar Kralingen is versleept. In 1921 zinkt een deel van het bad na een storm, een jaar later raakt een ander deel zwaar beschadigd door een aanvaring. Van de drie nieuwe baden die Rotterdam in 1922 aanschaft, komt één aan de Oude Plantage. Dat bad doet tot 1948 dienst.

Mallegat
Het Mallegat op Rotterdam-Zuid krijgt in 1922 ook een drijvend zwembad. Veel kinderen uit de omliggende wijken krijgen er zwemles. Het drijvende bad in het Mallegat is in 1944 beschadigd geraakt door een bom en na de oorlog hersteld. "Ik zat op de Polderlaan op school en had daar schoolzwemmen", vertelt Harm Kramer van de Stichting Ons Rotterdam. Hij heeft onderzoek gedaan naar de drijvende zwembaden in de stad. Het bad in het Mallegat is tot 1962 is gebruik gebleven, daarna is het door Rotterdam verkocht aan de Zeeuwse gemeente Wolphaartsdijk.

Maashaven
Ook in de Maashaven heeft een drijvend zwembad gelegen: de Bad- en Zweminrichting Maashaven'. Het bad ligt naast het gemeentelijk droogdok, dok 4. Dat is begin vorige eeuw het grootste dok van Nederland. Het hout van het bad en de kleedhokjes wordt in de hongerwinter door de Rotterdammers gebruikt om te stoken. Het bad wordt na de oorlog niet meer herbouwd.

Foto van Stichting Ons Rotterdam: drijvend zwembad aan de Maaskade

Meer over dit onderwerp:
madm
Deel dit artikel: