Dijkgraaf: 'Nieuwe watersnoodramp komt'

"Er komt een nieuwe overstroming. Dat kun je zeggen op basis van het verleden. We weten alleen niet wanneer het weer gebeurt". Dat zei dijkgraaf Jan Geluk, van waterschap Hollandse Delta, bij de opening van de expositie Ons Water, in De Berckepoort in Dordrecht.

In de tentoonstelling is op basis van een realistisch scenario te zien hoe zich een watersnoodramp aankondigt, afspeelt en wordt afgewikkeld. Ook is er een zolderkamertje ingericht, met spullen, die iedereen als voorbereiding op zo'n ramp in huis zou moeten hebben.

Bewust maken
"Mensen moeten weten hoe zij zich kunnen voorbereiden en wat ze tijdens een ramp kunnen doen. Daar gaat het in deze expositie om. Het is niet bedoeld om mensen bang te maken, maar bewust van het feit, dat we leven in een waterrijke omgeving. Water heeft deze stad groot gemaakt, maar is ook een bedreiging", zegt wethouder Piet Sleeking.

Deltacommissaris Wim Kuijken kwam voor de opening ook naar Dordrecht: "Deze stad geeft echt het goede voorbeeld. Natuurlijk is hier veel buitendijks gebied, maar ook het besef dat binnendijks gebied niet automatisch veilig is. We hebben hier de beste dijken ter wereld, maar de kracht van het water is enorm. Dat moet je nuchter erkennen."

Website
Bezoekers krijgen aan het eind van de tentoonstelling de tip om de website Overstroomik.nl te bezoeken. Wie daar z'n postcode intikt komt veel te weten over de risico's van overstroming en het handelingsperspectief (wat moet je doen?).

De expositie in de Dordtse Berckepoort is te zien tot 30 oktober.
Deel dit artikel:

Reageren