Turkse journalist: 'Het gaat escaleren in Rotterdam'

De Turkse journalist Tuncay Çinibulak is pessimistisch over de toekomst tussen Turken en Koerden in Nederland. Hij sprak woensdag op Radio Rijnmond zijn zorgen uit over de nasleep van de grote Turkse demonstratie zondag in Rotterdam.
Enkele duizenden Turken protesteerden toen tegen de Koerdische PKK en het geweld in Turkije. In de nachten daarna werd brand gesticht in een Turks buurthuis in Rotterdam en werden ramen ingegooid van een Turkse vereniging in Schiedam.

Çinibulak denkt dat de kans groot is dat de situatie in Rotterdam verder escaleert. ''Die kans is er zeker. Ik ben niet zo optimistisch als burgemeester Aboutaleb.''

Invloed Turkse media
''Er hoeft maar een beeld van een kind getoond te worden op de Turkse of Koerdische televisie en de brand slaat gelijk over naar Nederland. De mensen zijn extreem gepolariseerd en zien elkaar alleen maar als vijanden. Er is weinig ruimte meer voor discussie'', aldus Çinibulak.

Dat komt volgens hem doordat de Turken en Koerden in Nederland een eenzijdig beeld krijgen van de situatie in Turkije.

''Ze halen hun nieuws heel sterk uit hun eigen media en in Turkije zijn die niet neutraal. Of ze zijn pro-Koerdisch of anti-Koerdisch. De Turkse omroep TRT was vroeger onafhankelijk, maar staat nu direct onder leiding van de vicepremier. Dus hij bepaalt in feite wat er in komt en wat er niet in komt.''

Achter de voordeur
Çinibulak denkt dat de tolerantie onder de groepen in Nederland behoorlijk is afgenomen, terwijl dat misschien voor een buitenstaander niet zo lijkt.

''Er zijn genoeg Turken die zich in Nederland hebben aangepast en de normen en waarden van het Westen over hebben genomen, maar de laatste jaren raken de Turken ook steeds meer verrechtst. De tolerantie tegenover andere groepen, zoals de Alevieten, neemt ontzettend af.''

''Buiten in het openbaar zijn veel Turken en Koerden de grote democraten, maar alles houdt op bij de voordeur. Zodra de mensen de deur achter zich dichtgooien, dan zie je dat er heel andere normen en waarden gelden. Daar gelden de Turkse regels.''

Sociale media
Ook voor de nieuwe generatie heeft Çinibulak weinig hoop. Volgens hem zijn de jongeren, anders dan vroeger, nu niet meer alleen afhankelijk van voormannen in de moskee.

''Via sociale media gaan ze buiten de verenigingen allerlei dingen doen wat geen imam kan tegenhouden'', besluit Çinibulak.


Tuncay Çinibulak woont sinds 1980 in Nederland en schrijft artikelen voor onder meer de Volkskrant, Trouw en het AD. Ook maakt hij programma's voor de NPS en EO.
Deel dit artikel:

Reageren