Protest bij Markthal tegen omstreden handelsverdrag

Actievoerders protesteren dinsdagmiddag bij de Markthal in Rotterdam tegen het vrijhandelsbedrag TTIP. Ze vrezen dat een akkoord tussen Europa en de VS slechte gevolgen zal hebben voor voedselveiligheid en de volksgezondheid.
Als onderdeel van het verdrag moet regelgeving in de VS en de Europese Unie gelijk worden getrokken. Activiste Dora Nieland is er niet gerust op.

''Op het gebied van cosmetica hebben de Amerikanen maar 11 stoffen die verboden zijn. In Nederland zijn het er ongeveer 1200'', zegt Nieland. ''Wij willen gewoon geen gif in onze bodylotion of weer weekmakers in flessen''.

De activiste hekelt de geheimzinnigheid over het verdrag. Ze vraagt zich af waarom burgers de concepttekst niet mogen inzien. ''Of iemand van de gemeenteraad of een provincie.''

Export
Het kabinet voelt wel iets voor zo'n verdrag, omdat het goed zou zijn voor Nederlandse bedrijven. Die zouden dankzij TTIP makkelijker kunnen exporteren naar de VS. Ook de activisten zeggen niet principieel tegen TTIP te zijn, maar wel meer openheid te willen.

Daarom staan ze dinsdagmiddag met spandoeken op de Grotemarkt in Rotterdam. Nieland: ''We halen handtekeningen op voor een Europees burgerinitiatief om TTIP zoals het nu in het vat zit tegen te houden.''
Deel dit artikel:

Reageren