Bomenridders fel tegen kap van 6000 bomen

De actiegroep De Bomenridders is in actie gekomen tegen de kap van duizenden bomen langs provinciale wegen in Zuid-Holland. De bomen moeten mogelijk wijken voor verkeersveiligheid.
Ruim 8500 mensen zijn hiertegen en hebben hun proteststem uitgebracht. De Rotterdamse Bomenridders hebben de handtekeningen woensdagmiddag aangeboden aan de commissie Verkeer en Milieu van de Provinciale Staten.

Botsvrije zone
De provincie Zuid-Holland wil een botsvrije zone maken en daarvoor zouden alle bomen binnen 4,5 meter langs de kant van de weg moeten verdwijnen. Uit een inventarisatie blijkt dat om 6000 bomen gaat.

De N218 tussen Spijkenisse en Brielle is zo'n de provinciale weg waar bomen moeten worden gekapt om het verkeer veiliger te maken. Bomenridder Pim Janse: "Het aantal is schrikbarend. Op het totaal zal het wellicht nog meevallen, maar het gaat er om dat we straks een aantal N-wegen hebben die er straks als een kale vlakte bij liggen."

Dodelijke ongelukken
Gedeputeerde Floor Vermeulen vindt dat dat niet opweegt tegen de levens die kunnen worden gered als de bomen weg zijn. "Er is een groter risico op een verkeersongeluk en jaarlijks gaat het om tweehonderd dodelijke ongevallen."

Volgens Vermeulen gebeuren botsingen niet alleen met bomen, maar ook met lantaarnpalen en andere objecten. "De vraag is hoe je de balans legt tussen bomen en verkeersveiligheid."

Nut van bomen
Volgens de Bomenridders is verkeersveiligheid belangrijk, maar onderschat de provincie het nut van bomen langs de weg. Bomenridder Janse: "Die bomen staan daar niet alleen voor het zicht. Ze zorgen voor geluidsreductie, regulering van de grondwater-stand en het opvangen van regenwater en fijn stof."

Met ruim 8500 handtekeningen hopen de Bomenridders het tij te kunnen keren. Het aantal tegenstanders groeit volgens de actiegroep nog altijd. 

Bomenridder Janse: "Natuurlijk heeft het zin. Als iedereen zijn snavel houdt in dit land, dan zal er nooit iets veranderen. Je moet je laten horen en volgens mij geven we een serieus signaal af."
Deel dit artikel:

Reageren