nieuws

Berkelaar zeven maanden afgeluisterd

Archieffoto rechtbank
Archieffoto rechtbank
ROTTERDAM - Dennis van den B. uit Berkel en Rodenrijs is zeven maanden thuis afgeluisterd in een grote drugszaak. De 44-jarige verdachte zou betrokken zijn geweest bij de mislukte invoer van 300 kg cocaïne.
Het geflopte transport is volgens justitie de aanleiding geweest voor de liquidatie op 1 januari 2014 van
. Per vergissing: de kogels waren waarschijnlijk bedoeld voor Dennis van den B., een buurtgenoot uit Berkel en Rodenrijs die enigszins op Zweekhorst leek en ook ’s avond zijn hond uitliet.

Snurken

Woensdag verscheen Van den B. voor het eerst voor de rechter in Rotterdam en daar kwam de kwestie van het afluisteren uitgebreid aan de orde. Specialisten van de recherche braken in om apparatuur te plaatsen. Advocaat Sanne Schuurman wilde wel weten waar de zendertjes hadden gezeten. “In ieder geval in de huiskamer. Want bij de opnames hoor je de hond snurken, die op de bank lag te slapen. Maar ook in de slaapkamer?” Justitie ontkende.
Als het aan de advocaat ligt, dan krijgt hij de beschikking over alle afgeluisterde gesprekken. “Desnoods huur ik een student in om het complete materiaal te beluisteren. Want het kan de onschuld van mijn cliënt aantonen”. Justitie heeft voorlopig alleen de ‘relevante gesprekken’ op papier gezet, die op de bandopnames te horen zijn. Schuurman: “Mijn cliënt heeft in zijn woning regelmatig tegen zijn vriendin gezegd “ik heb geen reet met die drugs te maken”, maar dat lees ik nergens terug in het dossier.”
Justitie gaat een inventarisatie maken van zeven maanden afluisteren en de advocaat kan aan de hand daarvan passages komen beluisteren. Volgens justitie maken de heimelijk opgenomen gesprekken duidelijk dat Dennis van den B. wél met het drugstransport te maken heeft. Bij de zijn ook een wapen en 350.000 euro contant geld aangetroffen.

Douanier

In deze zaak is ook douanier Gerrit G. uit ’s Gravenzande opgepakt. Schuurman: “Er zijn allerlei dwarsverbanden met andere verdachten en andere transporten. Op de achtergrond spelen twee liquidaties en een poging. Ik wil wel eens een totaaloverzicht zien. De verdenking tegen mijn cliënt is een klein stukje uit de taart. Maar wat voor soort taart is het? Multivlaai of kersentaart?”
De advocaat kwam nog met een cliffhanger. “Het OM weet dat er een groter verhaal achter deze zaak zit. Daar moeten ze eigenlijk zelf mee komen, anders zal mijn cliënt daar tijdens de inhoudelijke behandeling het een en ander over gaan vertellen.”
Schuurman trachtte woensdag tevergeefs Van den B. uit de cel te krijgen. De rechter besloot zijn hechtenis met drie maanden te verlengen, omdat er voldoende bewijs tegen hem is. Dennis van den B. was zichtbaar boos. Even daarvoor had hij een emotionele aanval op justitie gelanceerd. “Ik ben mijn huis en mijn baan kwijt. Jullie maken een geestelijk wrak van mij. Hebben jullie enig idee hoe het is om onschuldig vast te zitten? Ik hoop dat het jullie ook ooit overkomt.”