Tienduizenden euro's opgehaald voor 'redding' Tropicana

Zo'n 45.000 euro is sinds vrijdag via crowdfunding opgehaald voor de plannen om van Tropicana weer een zwembad te maken. De kans dat over een jaar weer gezwommen kan worden aan de Maasboulevard in Rotterdam schatten de initiatiefnemers op 90 procent.
Het zwembad ziet er nog herkenbaar uit, al heeft het verval toegeslagen. ''Er zijn veel problemen: tegels die loskomen, wat roosters die lekken en betonprobleempjes'', somt ondernemer Marco Kramer op, terwijl hij druk wijzend door het lege gebouw beent.

Toch denken Kramer en zijn partner Anton de Jong het zwemparadijs in oude glorie te kunnen herstellen. Een bank heeft toegezegd een deel van de renovatie te financieren. Via crowdfunding moet de komende maanden nog eens 600.000 euro worden opgehaald.

Weekend
Die actie begon vrijdag en heeft tot dusver enkele tienduizenden euro's opgeleverd. ''Het weekend is nou niet de beste tijd voor een crowdfundingsactie. We moeten het toch van de maandag tot en met vrijdag hebben'', nuanceert De Jong.

Toch is een weekenddip niet het enige probleem: de kleinste bijdrage die via crowdfunding gedaan kan worden is 100 euro, waardoor potentiële geldschieters afhaken. De bedenkers willen het daarom ook mogelijk maken om kleinere bedragen te geven.

Creativiteit
Uiteindelijk moet maximaal 14 miljoen euro beschikbaar komen om het vervallen pand weer op te knappen. ''Daar moeten we het mee halen. Anders is de exploitatie niet te draaien'', becijfert De Jong.

De mannen zijn ondertussen al volop bezig met oplossingen voor problemen die het oude Tropicana fataal werden, zoals bezoekers die zich misdroegen. ''Men hield zich niet aan de huisregels van het zwembad. We gaan erop inzetten dat dat nu wel gaat gebeuren.''

Hangjongeren
Volgens De Jong kan de techniek helpen om ongewenste gasten buiten de deur te houden. ''Door registratie bij binnenkomst en dat soort zaken.'' Ook het aantrekken van medewerkers met een stevige uitstraling moet helpen problemen de kop in te drukken.

''We hebben de volle overtuiging dat het juist weer dat Rotterdamse zwembad van weleer moet worden'', zegt De Jong. ''Aangepast aan de tijd en met maatregelen die passen bij de problemen die er in het verleden waren."

Plannen
Aan het voornemen het 'iconische' zwembad te redden, wordt al meer dan een jaar gewerkt. ''Wij wilden niet naar buiten met het zoveelste Tropicana-ballonnetje dat vervolgens uit elkaar spat. Eerst maar eens zorgen dat je je plan op orde hebt'', vindt hij.

Of de ambitieuze plannen werkelijkheid worden, blijkt vermoedelijk al binnenkort. Mogelijk kan volgende week al een overeenkomst worden bereikt. ''We moeten de curator nog over de streep trekken en een paar financiële zekerheden goed neerzetten.''
Deel dit artikel:

Reageren