nieuws

De geschiedenis van de schooltas

ROTTERDAM - Zeulen met een zware schooltas vol met boeken. Het is een herinneringen die bij velen zal leven. De schooltas groeit uit van een noodzakelijk voorwerp tot een uiting van identiteit.De geschiedenis van de schooltas gaat terug naar de 16e eeuw.
Vanaf de 16e eeuw worden er houten schooltassen gebruikt, ook wel schrijfladekes genoemd. Het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht heeft dit soort schooltassen in de collectie. De schrijfladekes zijn meestal zelfgemaakt en gaan van generatie op generatie mee. Het zijn vaak echte stukjes volkskunst die prachtig zijn versierd.
"Je borg er je griffel en je lei in op en je liep er niet mee van en naar school. Hij bleef vaak op school en werd aan de muur gehangen", vertelt directeur Tijs van Ruiten van het Onderwijsmuseum. In die tijd worden ze ook vaak gebruikt als tafeltjes. De kinderen leggen de houten 'schooltas' dan omgekeerd op de knieën. Vandaar ook de naam schrijfladekes.
De schooltas zoals wij die kennen stamt uit het einde van de 19e eeuw. Met het ontstaan van het middelbaar onderwijs en de komst van huiswerk, wordt het voor scholieren nodig om boeken van en naar school mee te nemen. Ook de inrichting van het onderwijs speelt een rol, op de middelbare school verhuizen de leerlingen van lokaal naar lokaal.

'Oerschooltas'

Scholen schrijven een degelijke boekentas voor, de tas is verplicht vanwege het boekenfonds. De boeken moeten jaren mee en dus willen scholen dat ze netjes blijven. De overbekende leren schooltas met het 'ladderslot' is een vaak gebruikte tas.

Pukkel

Het gebruik van een schooltas van eigen keuze, of zelf gemaakt, dateert uit de jaren zestig. De beroemde pukkel in daar een voorbeeld van, al dat niet beschreven met (protest)leuzen. Daarna zie je een ontwikkeling dat ook de commercie greep krijgt op de keuze die jongeren maken voor een tas, net als met de schoolagenda.
Het zware gewicht van de gevulde boekentas is ook al lang een onderwerp van aandacht, omdat het sjouwen met zo'n zware tas niet goed zou zijn voor het opgroeiende kind. Je ziet in landen om ons heen (Duitsland, Frankrijk bijvoorbeeld) dat vaak gekozen wordt voor een tas die op de rug wordt gedragen. Al van jongs af aan nemen kinderen in die landen hun spullen in een rugzak mee omdat gewicht dragen op die manier beter zou zijn voor het kind.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl