nieuws

Hoogleraar: In toekomst meer gebouwen ontruimd

HELE REGIO - We zullen er aan moeten wennen dat er in de komende tijd meer gebouwen worden ontruimd vanwege verdachte pakketjes. Dit heeft hoogleraar besturen en veiligheid Ira Helsloot van de Radboud Universiteit in Nijmegen dinsdag gezegd op Radio Rijnmond.
Maandag werd de hal van het Erasmus MC ontruimd vanwege een
, dat later een nepbom bleek te zijn. Een week geleden werd het Centraal Station in Rotterdam gedeeltelijk ontruimd voor een
dat achteraf een ingepakt stukje piepschuim was.
Weer een week eerder werd het UWV in Rotterdam ontruimd vanwege een poederbrief en werd het treinverkeer in het halve land stilgelegd voor één zwartrijder.
Zwaar overdreven
“Dat is natuurlijk allemaal zwaar overdreven”, stelt Helsloot. “Stel je voor dat een half jaar geleden een zwartrijder zich in een Thalys in het toilet zou hebben opgesloten, dan had de conducteur hem er gewoon uitgehaald. Aan de andere kant kun je het niemand kwalijk nemen dat het zo serieus wordt genomen.”
“Je kunt namelijk niet zeggen: ik ga het niet serieus nemen. Dus krijg je interventie-eenheden die iemand uit een trein halen of de EOD die langskomt. Dat is overdreven, maar op dit moment even onvermijdelijk.”
Over half jaar voorbij
Volgens Helsloot is het goede nieuws dat het over een half jaar weer voorbij is. “Denk maar terug aan 2004. Toen had je zo’n hele golf van antraxbrieven. Half Nederland leek toen stil te liggen. Eigenlijk worden er nog steeds poederbrieven rondgestuurd door idioten. Maar nu denkt iedereen die er een krijgt: dit is een flauwe grap. Er gaan weer periodes komen dat we er gevoeliger voor zijn.”
“In de loop van jaren is er niet zoveel veranderd aan de manier waarop burgers op deze zaken reageren”, zegt Helsloot. “Zo van doe niet zo gek. Maar wel bij de autoriteiten. Vroeger was er veel meer een gezond-verstand-procedure."
' Woud van procedures'
Helsloot stelt dat hooggeplaatste functionarissen geen enkel risico willen nemen als er een verdacht pakketje wordt gevonden en daarom een heel circus aan hulpverleners optrommelen.
“Ze zijn er in geslaagd een woud van procedures te maken. Zodra dan iemand op een knopje drukt wordt alles in werking gezet en is het niet meer te stoppen.”
@leoroubos @RTV_Rijnmond Goedemiddag Leo, voor jouw informatie, deze wekker wordt niet meer bij Action verkocht. Fijne dag toegewenst. ^NJ
— Action Nederland (@ActionNederland) 29 september 2015