Leefbaar wil ‘haatimam’ weren uit Essalam Moskee

Leefbaar Rotterdam is niet blij met de komst van de spreker Fadel Soliman in de Essalam Moskee in Rotterdam. De geboren Egyptenaar zou in het verleden uitspraken hebben gedaan, die volgens de partij niet in Rotterdam passen. De imam van de Essalam Moskee zegt de man juist te hebben uitgenodigd om jongeren uit de handen van de IS te houden.
Op woensdag 7 oktober is Soliman te gast in de Essalam Moskee om te spreken over het onderwerp The IS Delusion. Blogsite Geen Stijl noemt de man een haatimam die uitspraken heeft gedaan waarbij hij zich als voorstander van geweld zou tonen. Behalve Leefbaar heeft ook al VNL in de Tweede Kamer vragen over de man gesteld en wil deze zelfs het visum van de Soliman laten intrekken.

Zweepslagen en handen afhakken
Hij zou onder meer Israël met de nazi’s vergelijken en het conflict met de Palestijnen een ‘holocaust’ noemen. Ook zou hij het goed vinden dat Amerikaanse soldaten in Irak worden vermoord. Daarnaast vindt hij dat mensen die ontrouw zijn geweest 100 zweepslagen mogen hebben en zou hij een groot voorstander zijn van het afhakken van handen bij dieven.

“Dit zijn uitspraken waar we stijl van achterover slaan”, zegt Tanya Hoogwerf van Leefbaar. “Soliman roept op tot geweld en heeft banden met de Moslim Broederschap in Egypte. Hij wordt daar ook als een belangrijke man gezien. Dat is een sterke invloed van politieke islam die wij uit Rotterdam willen weren.”

Uit verband getrokken
Volgens imam Azzedine Karrat van de Essalam Moskee levert Soliman juist een positieve bijdrage aan het gedachtengoed van moslimjongeren. “Hij probeert de ideeën van IS en andere extremistische groepen juist te ontkrachten. Dat doet hij op een wetenschappelijke manier en tevens in een taal die jongeren ook begrijpen.”

“Als je deze uitspraken van Soliman los benoemt, zonder de bijbehorende context, dan klinken ze inderdaad heel vreemd”, zegt Karrat. “Maar de vraag is of deze uit hun context zijn gehaald. Ik heb veel filmpjes van Soliman beluisterd en ken zijn gedachtengoed goed. Jammer dat politieke partijen hun meningen baseren op wat Geen Stijl publiceert. Ik vind dat heel zorgelijk; dat Geen Stijl bepaalt wie wel of niet Nederland binnen mag komen. De vrijheid van meningsuiting is hierdoor in gevaar.”

Kwetsbare jongeren
Hoogwerf vindt dat de Essalam Moskee een verantwoordelijkheid heeft om goed te kijken naar wie er naar Rotterdam wordt gehaald. “Het gaat om kwetsbare jongeren. Kies dan niet iemand die controversieel is en een orthodoxe islam aanhangt. Ik wil dat ze bij nader inzien de man niet moeten uitnodigen. Daarnaast wil ik dat er een politieke uitspraak over komt van het college en dat er nog eens goed gekeken wordt naar de rol van de Essalam Moskee.”

De imam vindt dat Soliman desondanks dingen mag zeggen. “Er is tenslotte vrijheid van meningsuiting in Nederland. En wie het er niet mee eens is mag op 7 oktober ook komen en met hem in discussie gaan. Maar ik weet zeker dat hij dat soort ideeën niet heeft.”

Donderdagochtend wordt in de Aktualiteitenraad van de Rotterdamse gemeenteraad gesproken over de komst van Soliman.

Fadel Soliman heeft via Twitter en Facebook al gereageerd op de commotie over zijn komst:

Press Release by Bridges Foundation in response to the attack on Fadel Soliman in Dutch media and Parliament 
https://t.co/veCcrS3pw1
— Fadel Soliman (@FadelSoliman) 30 september 2015


Deel dit artikel:

Reageren