Celstraffen voor oplichters internetbankieren

Vier mannen hebben celstraffen tot bijna drie jaar gekregen voor fraude met internetbankieren. Ze lokten nietsvermoedende mensen naar nepwebsites van ING, Rabobank en SNS Bank. Vervolgens onderschepten ze TAN-codes om geld over te maken. Zo maakten ze honderdduizenden euro's buit.
De rechtbank in Dordrecht veroordeelde een 25-jarige Barendrechter tot twee jaar en negen maanden cel. Tegen hem was 6,5 jaar cel geëist.

Een 23-jarige Rotterdammer, 24-jarige Almeerder en 23-jarige man zonder vaste woonplaats kregen celstraffen tussen anderhalf jaar en ruim twee jaar.

Lagere straf
De straffen vielen lager uit omdat de rechter rekening heeft gehouden met de jonge leeftijd van de daders en het niet hebben van een strafblad.

De gedupeerden hebben het gestolen geld teruggekregen van de banken. De criminelen moeten een deel van het geld nu aan de drie banken terugbetalen.

Russische hackers
De cybercriminelen hadden bij Russische hackers virussen gekocht, die op de computers van rekeninghouders werden gezet.

De gebruikers dachten dat ze naar de website van hun bank gingen, maar door de besmetting werden ze naar een site gestuurd die de criminelen hadden gemaakt.

Geldezels
Toen de slachtoffers inlogden, kregen de daders gebruikersnamen en wachtwoorden in handen. Vervolgens besmetten ze de smartphones van de gebruikers, zodat ze ook de TAN-codes konden onderscheppen.

Met de wachtwoorden en de codes konden de daders snel veel geld overmaken naar zogeheten geldezels. Die hadden hun bankrekening en pinpas aan de criminelen gegeven.
Deel dit artikel:

Reageren