Aboutaleb: ‘selecteer asielzoekers direct bij aankomst’

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil dat economische vluchtelingen sneller uit het asielsysteem worden gehaald. Dit zou al moeten gebeuren bij de aankomst in Ter Apel. Hij heeft dit herhaaldelijk aangekaart bij het kabinet, zo vertelde hij maandag op Radio Rijnmond.
Aboutaleb erkent dat er veel oneigenlijke asielzoekers tussen de stroom vluchtelingen zitten die momenteel Nederland binnenkomen.

Lijst veilige landen
“Ik heb de lijsten gezien van de mensen die op ons afkomen. Daar zitten ook Kosovaren, Serviërs en Albanezen tussen.” Er zou volgens hem een lijst met veilige landen moeten komen. “Als iemand zegt uit zo’n land te komen, moet de toegang tot het asielsysteem direct worden geweigerd.”

“Ik ben de eerste die tegen die vorige week vrijdag al tegen de minister-president heeft gezegd: zorg dat die mensen aan de voordeur de toegang tot het asielsysteem wordt geweigerd. Als we ze toch tot het systeem toelaten, maken we het systeem onbruikbaar. Vandaag heb ik dat tijdens een overleg met staatssecretaris Dijkhoff nog eens herhaald.”

Aboutaleb vindt dat er een lichte toets moet komen en is dat makkelijk te realiseren: “Als iemand zegt: ik kom uit Kosovo, geef hem dan direct een treinkaartje naar Kosovo.”

Onrust overdreven
De burgemeester vindt ook dat de onrust over de asielstroom wordt overdreven. “Er zijn tientallen plaatsen waar ze worden opgevangen en het is op vier plaatsen misgegaan. Op de meeste plekken gaat het dus wel goed.”

Goed gereageerd
Hoewel hij vindt dat er door staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie goed is gereageerd op de plotselinge stroom van vluchtelingen, vindt hij het jammer dat deze gemeenten heeft moeten aanwijzen.

“Ik heb hem vier weken geleden nog gevraagd of hij gemeenten zou gaan aanwijzen en toen ontkende hij dat. Vorige week stond hij met zijn rug tegen de muur en moest hij gemeenten aanwijzen.”
Deel dit artikel: