Pijproken is nu officiële Nederlandse traditie

Pijproken is dinsdag opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland en is daarmee een officiële Nederlandse traditie. In het Dordrechts Museum werd het certificaat getekend door burgemeester Brok en Cor Crans, voorzitter van de Nederlandse Federatie voor Pijprokers.
Dordrecht pijprookstad
De locatie voor de ondertekening is niet toevallig. Volgens Crans bestaat er een lange relatie van de oudste stad van Holland met de eeuwenoude traditie van het pijproken.

Dat kwam goed tot uiting toen koning Willem-Alexander een koningspijp in ontvangst nam en er - buiten de protocollen om - extra lang bij de pijprokers bleef staan.

Niet ongezond
De cultuur van het pijproken gaat al 400 jaar terug. Volgens Crans is het een prachtige traditie waarin het gaat om genieten. "Het is een lifestyle, een cultuur en dat moeten we doorgeven aan volgende generaties."

Het heeft volgens de voorzitter van de pijprokersfederatie niets te maken met roken van sigaretten. "Die rook je over je longen, bij een pijp doe je dat niet. Twee keer per dag een pijpje roken is minder ongezond dan een half uur in de binnenstad van Amsterdam of New York gaan staan."
Deel dit artikel:

Reageren