Fietstocht naar Singapore is 'soms best eenzaam'

In februari stapte Henk van Dillen op zijn tweedehands fiets voor zijn tocht van Rotterdam naar Singapore. Nu fietst hij in China, langs de grens met Tibet. Een wereld van verschil met zijn woonplaats Alblasserdam. "Soms heb ik wel heimwee", zegt Van Dillen.
Tijdens zo'n lange fietstocht ben je veel op jezelf aangewezen. "Soms denk ik: wat ben ik nou aan het doen? Maar dan kom je weer iemand tegen die heel goed voor je zorgt. Dat houdt me op de been. Maar verder is het vooral genieten. Ik zie veel graslanden en steppen met veel wilde dieren, zoals zebra's, gazelles en wolven. Dat is echt schitterend", zegt van Dillen.

Het fietsen op een tweedehandsje is ook niet altijd ideaal. De eerste beklimming viel Van Dillen zwaar. "Ik fietste van 2.000 meter naar 4.768 meter. En het wordt steeds kouder en gaat nog sneeuwen, dan is het wel even doorbijten."

Overnachten doet hij vooral in zijn tentje in de natuur. "In Zuid-China is het wat meer ontwikkeld, met steden en dorpjes. Daar kan ik niet overal mijn tent neerzetten. Als het echt niet lukt vraag ik mensen of ik in hun tuin kan kamperen."

Laos, Thailand, Maleisië en Singapore
Van Dillen is de rest van het jaar nog aan het fietsen. Vanuit China fietst hij naar Laos, dan Thailand, Maleisië en eindbestemming Singapore. "Soms kijk ik wel uit om weer terug te gaan, maar ik zit nog in de reis en wil er nog van genieten. Dus probeer er niet teveel aan te denken."

Met de tocht van 12.000 kilometer haalt hij geld op voor het redden van bedreigde diersoorten in Azië. Van Dillen hoopt 10.000 euro op te halen. Al het geld gaat naar het Wereld Natuur Fonds. Van Dillen houdt op zijn site een blog bij met een dagboek, foto's en filmpjes.
Deel dit artikel:

Reageren