Arrestaties na bijeenkomst over azc Beverwaard

De politie heeft zeker drie arrestaties verricht na afloop van de informatiebijeenkomst over de komst van een asielzoekerscentrum in Rotterdam-Beverwaard. Tijdens de bijeenkomst was de sfeer al grimmig. Na afloop ontstonden in de omgeving opstootjes met de ME.
Een groep van enkele tientallen relschoppers gooide met stenen en vuurwerk. Drie politiewagens moesten het ontgelden en werden beschadigd. Tegen het einde van de avond keerde de rust in de wijk terug.

Te kleine tent
Voor de informatiebijeenkomst had de gemeente donderdagmiddag een tent opgezet. Die bleek al snel te klein. In de tent verzamelden zich rond 19.00 uur zo'n zeshonderd mensen.

Voor ongeveer tweehonderd mensen was geen plek. Zij werden buiten tegengehouden door de politie.

Onrustig
Burgemeester Ahmed Aboutaleb opende de bijeenkomst rond 19.20 uur. Naast Aboutaleb waren ook korpschef Frank Paauw en Janet Helder namens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aanwezig.

Er werd gelijk veel geroepen door de aanwezigen. Het gejoel werd zo hevig dat Aboutaleb besloot de bijeenkomst te onderbreken. Tientallen mensen kregen daarna alsnog de mogelijkheid om vragen te stellen.

Dierenvoedselbank
Mensen maakten zich zorgen over eventuele ziektes die de vluchtelingen zouden kunnen overdragen. Daarop gaf de woordvoerster van het COA aan dat de vluchtelingen eerst uitgebreid medisch onderzocht worden.

De bestaande gebruikers van het terrein vroegen zich af of ze vervangende ruimte krijgen. Het gaat om sportclubs en de Dierenvoedselbank. Burgemeester Aboutaleb zegde toe met een oplossing te komen.

Veiligheid
Ook vroegen veel insprekers zich af waarom voor Beverwaard is gekozen, terwijl de vluchtelingen ook gelijkmatiger over de stad zouden kunnen worden verspreid. Volgens Aboutaleb is de plek in de Beverwaard toch de enige juiste.

Korpschef Paauw probeerde de aanwezigen gerust te stellen. Hij zei dat de politie de zaak goed in de gaten blijft houden. ''Mijn mensen willen ervoor zorgen dat de Beverwaard niet in een dip komt. U kunt ervan op aan dat de combinatie op orde komt'', aldus Paauw.

Het asielzoekerscentrum moet begin 2016 gebouwd worden en voor een periode van vijf jaar onderdak bieden aan ongeveer zeshonderd vluchtelingen uit voornamelijk Syrië en Eritrea.
Deel dit artikel:

Reageren