Wethouder Gorinchem bedreigd bij protest tegen azc

De actiegroep Lingewijk heeft donderdagavond 700 handtekeningen aangeboden uit protest tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Gorinchem. Een bewoonster bedreigde tijdens de bijeenkomst een wethouder.
"Als ze komen en er gebeurt iets. Dan ben je echt de sjaak, denk daar maar eens aan", zei de vrouw.

De bewoners van de Lingewijk vinden dat een asielzoekerscentrum niet in een woonwijk thuishoort en dat er te weinig overleg is geweest, De gemeente Gorinchem heeft het Centraal Orgaan opvang asielszoekers (COA) aangeboden om ongeveer driehonderd vluchtelingen op te vangen in een voormalig schoolgebouw. Dat zou maximaal twee jaar duren.

Tijdens de bijeenkomst in het gemeentehuis nam wethouder Eva Dansen voorafgaand aan de raadsvergadering de handtekeningen in ontvangst. Volgens de bewoners wil bijna niemand in de Lingewijk dat het azc daar komt. Dansen verzekerde de bewoners dat de gemeente er alles aan zal doen om de boel in goede banen te leiden.

Het is overigens nog niet zeker dat het COA daadwerkelijk een azc in Gorinchem gaat gebruiken.

Arrestaties bij bijeenkomst in Rotterdam
Ook in Rotterdam-Beverwaard liepen de gemoederen hoog op tijdens een bijeenkomst met burgemeester Ahmed Aboutaleb, het COA en de politie. Drie mensen zijn na de informatieavond gearresteerd. Buiten onstonden er na afloop opstootjes. Tientallen relschoppers gooiden met stenen en vuurwerk en drie politieauto's werden vernield.

Aan het begin van de bijeenkomst was de sfeer al grimmig. Aboutaleb werd tijdens zijn verhaal onderbroken door gejoel vanuit de zaal. Hij schorste de vergadering voor vijf minuten.
Deel dit artikel:

Reageren